Hlavní obsah

ČSSD menšinovou vládu zatím nezavrhuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD si nechává v záloze možnost menšinové vlády s podporou komunistů. "Naši případní budoucí koaliční partneři KDU-ČSL a Unie svobody si musí uvědomit, že nejsou jedinou spásou pro sociální demokracii a z tohoto hlediska by měli také přistupovat k případným koaličním jednáním," řekl v neděli ČTK místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Foto: PROVARHANY (archiv)

Emanuel Štěpán Petr byl vynikající stavitel varhan.

Článek

V pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce na opakovaný dotaz, zda varianta menšinové vlády s komunistickou podporou padla, Škromach opakovaně odpověděl: "O této variantě jsme nejednali."

ČTK řekl, že nyní považuje za pravděpodobnější dohodu s unionisty a lidovci. Jednání podle něj nejsou uzavřena a pokračovat budou příští týden.

Považuje za možné, že by do poloviny srpna mohla Sněmovna hlasovat o důvěře novému kabinetu, řekl ČT. ČTK Škromach řekl, že "by bylo špatné zužovat (vyjednávací) prostor, protože by to dostávalo do nevýhodné situace sociální demokracii."

Příští oficiální jednání vedoucích představitelů ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, něco na způsob koaliční snídaně, se uskuteční v úterý v 08:30 na Úřadu vlády, uvedl.

Důraz na sociální body, i když nejsou peníze

Programové prohlášení musí podle Škromacha více odpovídat volebnímu programu ČSSD, protože ta na minulé koalici ztratila nejvíce voličské přízně.

Pokračovat dál ve stejných kolejích je podle něj dost nereálné. "Ani lidovci ani unionisté nemohou čekat, že sociální demokracie bude nadále participovat na vytváření horší pozice pro prosazování vlastní politiky," zdůraznil.

ČSSD nepřistoupí na vypouštění sociálních bodů z programu vlády proto, že na ně nejsou peníze, uvedl Škromach. Šéf lidovců Miroslav Kalousek podle něj "hájil smrtelné řezy v oblasti sociálních úspor", zatímco jeho poslanci předkládali novely zákonů, které zaváděly nové sociální dávky a další sociální výdaje. "To prostě nejde," dodal.

O výsledcích dosavadních jednání o nové vládě bude 17. a 18. července jednat předsednictvo a ústřední výkonný výbor ČSSD. Škromach očekává, že Stanislav Gross, který jednání o vládě vede, předloží základní body programového prohlášení. Podle dosavadních vyjádření sociálnědemokratických politiků by měl pro svůj postup získat drtivou většinu členů stranických grémií.

Reklama

Výběr článků

Načítám