Hlavní obsah

ČSSD loni vykázala ztrátu téměř 31 milionů korun

Sociální demokracie loni vykázala ztrátu 30,8 milionu korun. Plyne to z výkazu hospodaření, který strana poskytla Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH). Se ztrátou loni hospodařili i lidovci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Před rokem vykázali sociální demokraté zisk 98,76 milionu korun po zdanění, což ovlivnil úspěch u Nejvyššího soudu ve sporu o dluh s dědici advokáta Zdeňka Altnera. V roce 2018 ČSSD hospodařila se ztrátou 39,8 milionu korun.

ČSSD měla v roce 2020 výnosy ve výši 112,5 milionu korun. Ze státního rozpočtu získala necelých 61,3 milionu korun na činnost strany, na činnost politického institutu pak 6,1 milionu korun. Na členských příspěvcích sociální demokraté vybrali bezmála 12 milionů korun, formou darů získali 12,2 milionu. Přes 20,6 milionu korun vydělali sociální demokraté pronajímáním nemovitostí.

Piráti loni hospodařili se ztrátou, STAN hlásí přebytek

Domácí

Loňské náklady vyčíslila ČSSD na 143,3 milionu korun. Na mzdy dali loni sociální demokraté 37,5 milionu korun. Do kampaně před volbami do zastupitelstev krajů investovali 39,4 milionu korun, senátní kandidaturu podpořila ČSSD kampaní v hodnotě necelých 11,3 milionu korun.

Lidovci rovněž se ztrátou

V červených číslech loni skončilo i hospodaření lidovců. Ti vykázali v roce 2020 ztrátu téměř devět milionů korun.

Příjmy strany přesáhly 106 milionů, přičemž přes 47 milionů představoval příspěvek na činnost ze státního rozpočtu. Z darů a dědictví strana získala přes 26,7 milionu.

Na volební kampaň padlo téměř 49,5 milionu korun, mzdové výdaje se blížily 22 milionům korun.

Politické strany a hnutí zpracovávají výroční finanční zprávy vždy v závěru prvního čtvrtletí. Podle zákona o politických stranách mají povinnost zprávy předložit každý rok do 1. dubna Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

ČSSD uspěla. Kauzu Altner vrátil NS po 15 letech na úplný začátek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám