Hlavní obsah

Epidemie zpomaluje, opatření fungují, oznámil Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Epidemie koronaviru podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) začíná zpomalovat a vypadá to, že opatření fungují. Zatím ale není vyhráno. Počet hospitalizovaných totiž začne klesat teprve po sedmi až deseti dnech po poklesu nově diagnostikovaných. Hamáček to sdělil v pondělí na tiskové konferenci sociálních demokratů.

Tisková konference ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

„Vím, že je to otravné, nicméně opatření fungují. Epidemie zpomaluje, vyhráno ale není. I kdyby se trend obrátil a čísla nově nakažených začala klesat, tak prodleva, než začnou klesat počty hospitalizovaných, je 7 až 10 dnů,” sdělil ministr vnitra a předseda ČSSD.

Česko má 3923 nových nakažených. Číslo R je nejníže za poslední měsíc

Koronavirus

To podle něj znamená, že v nemocnicích čeká zdravotníky ještě minimálně jeden těžký týden. „Jednotky intenzivní péče jsou téměř plné,” doplnil.

Právě plné nemocnice jsou jedním z největších problémů spojených s epidemií. S koronavirem v nich leží necelých osm tisíc lidí, ve vážném stavu  je 1728.  V nemocnicích tak postupně ubývají lůžka, chybí i personál.

Politologové: Pobyt ve vládě je pro ČSSD ničivý. Teď už si odchodem nepomůže

Domácí

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) se tak již nyní schyluje k převozu pacientů do zahraničí. „Chceme využít nabídku Polska k převozu pacientů z Pardubického kraje,” uvedl. Na možný převoz do Německa se pak chystá šest pacientů s koronavirem z Libereckého kraje.

Demonstranti, styďte se 

Hamáček také odsoudil nedělní demonstrace v Praze, kde několik stovek lidí demonstrovalo proti vládním restrikcím. Část lidí přitom neměla respirátory ani roušky. Odpoledne pak proti davu zasáhla policie a demonstrace skončila.

Těžkooděnci zatarasili davu demonstrantů cestu. Protest v Praze skončil

Krimi

„To, co se tam dělo, bylo daleko za hranou. Jsem rád, že policie zasáhla. Z mého pohledu je to podraz na zdravotníky a personál bojující proti covidu. Ti, co to v Praze včera vyváděli, by se měli stydět,” řekl k tomu ministr vnitra.

Kvůli šíření koronaviru přitom již týden platí tvrdá opatření. Omezeno je cestování mezi okresy, zavřené jsou školy a školky. Otevřených zůstalo jen minimum obchodů a služeb, platí také přísná pravidla pro nošení respirátorů a chirurgických roušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám