Hlavní obsah

ČSSD jedná o kandidátech do vlády, chybí hlavně ministr práce a zdravotnictví

Praha
Aktualizováno

Grémium ČSSD od rána jedná o jménech budoucích ministrů. Předseda strany má na páteční schůzi představit užšímu vedení kandidáty na ministry. ČSSD jich má mít osm. Zatím ale panují nejasnosti zejména kolem obsazení resortu práce, sociálních věcí a zdravotnictví. Na jednání dorazil i Vladimír Špidla, o kterém se spekuluje jako o možném kandidátovi právě na resort práce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Chovanec v pátek při příchodu na jednání grémia ČSSD v Lidovém domě

Článek

"Pan předseda Sobotka předloží podle mě nějaký jmenný seznam, na kterém teď podle informací, které mám, pracoval poměrně usilovně celý týden a měl řadu konzultací. Budeme se bavit asi o jednotlivých jménech, potom grémium bude schvalovat jmenný seznam," řekl při příchodu na jednání místopředseda strany Milan Chovanec.

Špidla bude se Sobotkou jednat večer

O obsazení většiny z osmi křesel, která soc. dem. v příští vládě připadnou, už bylo rozhodnuto. Zatím však není jasné, kým obsadit resort práce a sociálních věcí. V médiích se jako o možných kandidátech hovořilo o stínovém ministrovi za ČSSD Romanu Sklenákovi, bývalém premiérovi Vladimíru Špidlovi, radním z Vysočiny Petru Krčálovi nebo jihočeské vicehejtmance Ivaně Stráské.

Právě Vladimír Špidla dorazil v pátek před polednem na jednání do Lidového domu. Překvapivě oznámil, že s Bohuslavem Sobotkou bude jednat až večer. Ministerské kandidáty by předseda ČSSD měl ovšem představit členům grémia už nyní.

Špidla nechtěl říct, zda by post ministra práce přijal. "V tuto chvíli je to otevřená otázka. Záleží na panu předsedovi, zda má nějakou vizi," opakoval.

Zeman zasahovat nebude, myslí si ČSSD

Podle některých zdrojů neměl Sobotka úplně jasno ani o obsazení ministerstva zdravotnictví nebo osobě ministra bez portfeje pro legislativu a lidská práva, kde se mluví především o senátorovi Jiřím Dienstbierovi.

Členové nejužšího vedení strany naopak shodně většinou neočekávají, že by nominanty blokovala hlava státu Miloš Zeman, který v minulosti naznačil, že by mohl zasáhnout do složení vlády. "Já si myslím, že se tady hraje nějaká mediální, virtuální hra. Já jsem ještě neslyšel od pana předsedy Sobotky, že by jednání čtvrteční, která má s panem prezidentem, byla nějaká nepříjemná, kontroverzní," uvedl k tomu Chovanec.

"Nepředpokládám, že by se tak dělo. Pan předseda Sobotka konzultuje ty věci a pan prezident určitě nebude chtít protahovat tu nestabilitu, to, že není fungující vláda," dodala místopředsedkyně strany Alena Gajdůšková.

Reklama

Související články

Vláda je hotová, Zeman se dostal do kouta

Dva měsíce po volbách je jasno. Koalice včera definitivně dohodla rozdělení resortů v sedmnáctičlenné vládě. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, jehož...

Koalice si slíbila jednotu proti Zemanovi

Členové budoucí koalice uzavřeli dohodu, že jen co sestaví seznam budoucích ministrů, budou za ním všechny tři strany neochvějně stát. A to i proti...

Výběr článků

Načítám