Hlavní obsah

ČSSD: Generace lídrů OF v politice končí

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Analytici soc. dem. vypracovali hodnocení výsledku nedávných komunálních voleb. Jako jednu z příčin úspěchu ČSSD vidí generační obměnu, kdy jsou politici vzešlí z Občanského fóra nahrazováni novými tvářemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva: Poslanci ČSSD David Rath, Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a Jeroným Tejc

Článek

„Generaci, která vzešla z OF a do značné míry se přesunula do ODS, nahrazuje nová generace, což je provázeno procesem poklesu zisků a vlivu ODS na místní úrovni. Lidé si stále více zvykají na talentované komunální politiky ČSSD, což posiluje jejich motivaci ČSSD volit,“ píše se v dokumentu Analýza komunálních voleb v roce 2010, který má Právo k dispozici. Materiál pochází z dílny vedené analytikem Otou Novotným.

„Úspěšné komunální a senátní volby v roce 2010 tak znamenají pokračování trendu, který započal epochálním vítězstvím ČSSD ve volbách do krajských zastupitelstev v roce 2008,“ uvádí se analýze.

Nedávné volby podle stranických analytiků znamenají, že se ČSSD po faktickém neúspěchu v květnovém klání o Sněmovnu vrací přízeň. „Celkově lze konstatovat, že komunální volby nastartovaly proces reintegrace voličů, kteří opustili ČSSD ve volbách do PS, do jejího elektorátu,“ píše se v analýze.

„ODS se odepisuje sama kvůli korupci“

Dalším faktorem volebního úspěchu soc. dem. je podle dokumentu negativní reputace politiků ODS a jejich spojení s podezřeními z korupce. „ODS je dlouhodobě vnímána českou veřejností jako strana nejvíce zasažená korupcí a zneužíváním moci,“ tvrdí oranžoví analytici. Dodávají, že notoricky je známa špatná pověst modrých v Praze, ale také v Brně nebo Liberci. V české a moravské metropoli přitom ČSSD uzavřela koalici právě s ODS.

V Praze a statutárních městech mohla podle analytiků sehrát určitou roli nespokojenost občanů se současnou vládní politikou. „To se nejvíce projevilo v katastrofálním propadu Věcí veřejných,“ míní. K fatální volební porážce VV podle materiálu přispěla účast na pravicové vládní koalici a nekompetentní vystupování předsedy Radka Johna.

„Podobně účast ve vládní koalici nikterak nepomohla straně TOP 09, která výrazně uspěla pouze ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy. Zde je ale třeba hledat hlavní příčinu v chybějící organizační struktuře, která ji znevýhodňuje v souboji s pravicovým rivalem ODS,“ domnívají se výzkumníci.

„Nespokojenost s vládní politikou měla pravděpodobně i mobilizační účinek na voliče ČSSD, což lze usuzovat z historicky nejvyšší volební účasti od roku 1998,“ píší.

Autoři konstatují, že nejlepších výsledků dosáhla ČSSD v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Naopak nejhorších výsledků dosáhla v Královéhradeckém a Středočeském kraji.

Zajímavé je zhodnocení volebního klání v Ústeckém kraji. „Nejlepšího volebního výsledku dosáhla ČSSD v Děčíně,“ píše se v analýze. Děčínskou okresní soc. dem. vede odpůrce krajského stranického šéfa Petra Bendy, poslanec Jaroslav Foldyna.

Reklama

Výběr článků

Načítám