Hlavní obsah

ČSSD chce prodloužit lhůtu na prověření žádostí církví v restitucích

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté připravili novelu, která by prodloužila lhůtu pro přezkum žádostí církví v restitučním řízení z šesti na 12 měsíců. Chtějí tak předejít tomu, aby byl v chvatu chybně vydán majetek. Novinkám to řekl předseda ústavně právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco církve měly 12 měsíců na to, aby shromáždily podklady a požádaly o vrácení majetku, státní organizace měly pouze šest měsíců,“ vysvětlil Tejc, co sociálním demokratům vadí na současné úpravě.

„Myslíme si, že největší problém nastane ve chvíli, kdy většina z těchto žádostí byla podána až ke konci té lhůty, to znamená největší kvantita je na konci půlroční lhůty od podání žádostí církví v maximálním množství,“ dodal s tím, že státní organizace, které mají vracení majetku na starosti, budou na konci půlroční lhůty evidovat tisíce žádostí.

Prodloužení lhůty zabrání excesům s vydáváním

ČSSD proto připravila novelu, která prodlouží lhůtu pro přezkum žádostí na 12 měsíců. „Jednoduše by to znamenalo, že bude víc času na prověření žádostí, a nestane se, že dojde k vydání něčeho, co vydáno být nemá,“ upřesnil pro Novinky Tejc.

„Návrh zákona není v rozporu s mezinárodními závazky České republiky, včetně právních předpisů Evropské unie, a nekoliduje se zákazem diskriminace. Dále nebyly identifikovány negativní dopady na veřejné rozpočty, na podnikatelské prostředí České republiky, na specifické skupiny obyvatel a na životní prostředí. Rovněž nebyly identifikovány negativní dopady z hlediska korupčních rizik a ve vztahu k ochraně soukromí a osobních údajů,“ stojí v materiálu, který chce ČSSD v brzké době předložit do legislativního procesu.

Související téma

Foto: Václav Lang, Novinky

Zatím ale nemají sociální demokraté jistou podporu koaličních partnerů. S nimi má teprve v průběhu tohoto týdne jednat poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Myslím si, že do konce týdne bude jasno, na konci týdne bychom novelu podali a nabídli k podpisu všem koaličním i opozičním stranám,“ doplnil Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám