Hlavní obsah

ČSSD chce lákat voliče na snižování daní lidem s nízkými příjmy

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD půjde do voleb do Poslanecké sněmovny s návrhem na snížení daní z příjmu pro lidi s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Novinářům to na pražské konferenci ČSSD ve čtvrtek sdělil předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Pro nás je důležité, aby se zvýšila životní úroveň lidí, kteří mají průměrnou nebo podprůměrnou mzdu. To jsou dvě třetiny zaměstnanců a také malí podnikatelé. Cílem naší daňové reformy bude, aby se snížilo daňové zatížení pro lidi, kteří mají průměrnou nebo podprůměrnou mzdu,“ řekl Sobotka.

V kampani pro sněmovní volby 2017 ČSSD představí návrh na přechod k daňové progresi.

„To by znamenalo několik daňových pásem. Oproti současnému zdanění bych chtěl, aby lidé s průměrným či podprůměrným platem platili menší daň z příjmu. To bude jeden z programových cílů soc.dem,“ dodal premiér.

Více až po Novém roce

Konkrétní návrhy prý ČSSD představí až po Novém roce. „Napřed s nimi chci seznámit soc.dem. Počítám s tím, že po Novém roce s daňovými návrhy postupně začneme seznamovat veřejnost,“ uvedl.

V hlavních obrysech už návrh daňové reformy ČSSD připravený prý má. „Teď budeme diskutovat o konkrétních opatřeních, které se budou týkat pracujících rodin s dětmi. I tam bych chtěl představit plán, jak můžeme velmi rychle situaci pracujících rodin s dětmi zlepšit,“ dodal.

Spravedlivějším způsobem chce Sobotka rozložit daňové břemeno i mezi velkými a malými firmami.  „Chceme, aby byla daňová progrese i u právnických osob,“ poznamenal premiér.

Své návrhy bude chtít ČSSD prosadit až po volbách do Sněmovny v příštím roce. Téma nebude vytahovat v současné koalici s ANO a KDU-ČSL. „Respektujeme koaliční smlouvu,“ vysvětlil Sobotka.

Ve svém projevu delegátům pražské konference uvedl, že ANO je hlavní soupeř ČSSD. „Musíme zvítězit mezi nerozhodnutými voliči, kteří se rozmýšlí, jestli budou volit soc.dem. nebo ANO,“ dodal.

Reklama

Související články

Průměrná mzda v ČR vzrostla na 27 220 korun

Ve třetím čtvrtletí vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda v České republice na 27 220 korun, to je meziroční nárůst o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které...

Výběr článků

Načítám