Hlavní obsah

ČSSD bude volit místopředsedkyni, Praha opět navrhuje Borůvkovou

Právo, Jiří Ovčáček

Vedení ČSSD rozpoutalo „bojový průzkum“ týkající se obsazení prázdného postu místopředsedkyně strany. Krajské stranické organizace minulý týden v pátek dopisem vyzvalo, aby předložily personální návrhy.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková

Článek

Například Praha bude opět prosazovat Alenou Borůvkovou, kterou před časem podporoval Jiří Paroubek. Právě česká část soc. dem. by měla mít přednost pro obsazení funkce před Moravou, která ve vedení své zástupce už má.

Místopředsedkyní se bude v pátek zabývat předsednictvo ČSSD. Pokud by se našla kandidátka se širokou podporou, mohlo by k volbě dojít už v sobotu na jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV).

„Je to na úrovni zjišťování, zkoumání,“ řekl Právu místopředseda Lubomír Zaorálek k dopisu. „Je to spíše zahájení diskuse,“ doplnil první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale Právu řekl, že volit by se mohlo už zítra na ÚVV. „Teoreticky ano, pokud se najde ta podpora, která je skutečně mimořádně vysoká. Což je opravdu obtížné, takovou podporu najít,“ řekl Paroubek na dotaz Práva.

Pro vítězství v klání o post místopředsedkyně je třeba na ÚVV získat tři pětiny hlasů všech jeho členů. „Uvidíme, jaké budou návrhy a jestli někdo má skutečně šanci získat tři pětiny všech členů ÚVV, to by byla skutečně božská žena,“ dodal Paroubek. Zaorálek je kvůli vysoké laťce pro získání funkce místopředsedkyně spíše pro volbu sjezdem.

Reklama

Výběr článků

Načítám