Hlavní obsah

ČSSD a lidovci podepsali na jihu Moravy koaliční smlouvu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Podpisem koaliční smlouvy skončila po několika týdnech ve čtvrtek vyjednávání mezi vítězem krajských voleb v Jihomoravském kraji ČSSD a lidovci. Příští týden pak novou krajskou vládu oficiálně potvrdí první zasedání zastupitelstva.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Hejtman Michal Hašek (uprostřed) připil na zdar nové krajské koalice.

Článek

„Chceme, aby jižní Moravy byla nejlepší, jsem rád, že máme základ v tradicích a hodnotách, které tady vyznáváme stovky let. Je to sociální soudržnost, kterou kraj bude prosazovat. Chceme být kraj vědy, vzdělanosti a inovací, chceme dbát na tradice, jako je zemědělství a vinařství. Budeme umět kousnout i do kyselého jablíčka, pokud to bude pro dobro kraje. Hodláme se bránit hloupým nápadům vlády, budeme mít zájem na zlepšování infrastruktury, přispět k podpoře vzdělanosti a přitom podporovat tradiční řemesla, protože návrat k řemeslům může našemu kraji pomoci i ekonomicky. Chceme také rovnoměrně rozvíjet metropoli kraje Brno i venkovské oblasti kraje,“ prohlásil při podpisu staronový hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Jako dobrý krok označil nekomunistickou koalici lídr lidovců a první náměstek hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL). „V rámci kraje jsme už v minulých letech přicházeli s nápady, které překročily rámec kraje a v tom chceme pokračovat i nadále. Chceme být významným regionem nejen v České republice, ale v celé Evropské unii,“ řekl Juránek.

ČSSD těsně po podpisu koaliční smlouvy podepsala smlouvu i s komunisty, kteří nakonec zůstali v opozici „Není to ale žádná trojkoalice, nejedná se o další koaliční smlouvu, chceme ale hledat shodu napříč celým spektrem. V koaliční smlouvě s lidovci je navíc klauzule o tom, že se navzájem nebudeme přehlasovávat v zastupitelstvu,“ dodal Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám