Hlavní obsah

ČSSD a komunisté hodně ztrácí, naopak posilují ODS a zemanovci

– Praha
Novinky, val

Levicové strany za poslední čtvrt roku oslabily podle aktuálního průzkumu společnosti ppm factum z 44,9 procenta na 36,7 procenta. Naopak ODS se přiblížila ČSSD, na kterou již ztrácí jen zhruba tři procentní body. Přesto by současným levicovým stranám připadlo ve Sněmovně více křesel než stranám vládní koalice.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Graf rozdělení mandátů k sprnu 2012

Článek

Kdyby se volby do Sněmovny konaly v srpnu, současné strany levice by obsadily 97 křesel. 56 by jich připadlo ČSSD, 41 komunistům. Vládní TOP 09 a ODS by si mezi sebe rozdělily 76 mandátů, přičemž 46 poslanců by měli občanští demokraté, zbylých 30 TOP 09.

Do Sněmovny by se kromě současných stran dostali také lidovci (10 křesel) a zemanovci (17 křesel). Právě u nich se v posledním průzkumu projevil značný nárůst. Oproti minulému měsíci by si polepšili o osm mandátů.

„ČSSD by mohla utvořit menšinovou levicovou koalici se zemanovci (dohromady 73 mandátů), za podpory KSČM by toto levicové seskupení disponovalo 114 mandáty. Pravicové strany ODS a TOP 09 by společně s křesťanskými demokraty nedosáhly na parlamentní většinu, aktuálně by měly 86 mandátů,“ komentovala agentura výsledky šetření. Velká pravolevá koalice ČSSD a ODS by v současné situaci obdržela 102 mandátů a měla by tudíž křehkou parlamentní většinu.

ODS stáhla náskok ČSSD

Co se týče volebních preferencí, druhá ODS (17,3 procenta) snížila náskok sociálních demokratů (21 procent) na zhruba tři procentní body. Komunisté (15,7 procenta) si udržují stabilní odstup od TOP 09 (11,9 procenta). Pro zemanovce by hlasovalo 7,6 procenta voličů, lidovci by se do Sněmovny probojovali jen těsně s 5,6 procenty hlasů.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

volební model v srpnu 2012

Voleb do Sněmovny by se v současné době zúčastnilo 58,5 procenta oprávněných voličů. To je zhruba o čtyři procentní body méně než při posledních volbách v roce 2010. Tehdy se jich zúčastnilo 62,6 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám