Hlavní obsah

ČR poskytne Ukrajině další vojenský materiál, odklepla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda schválila dodávku dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu. Po dnešním zasedání kabinetu to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podrobnosti o hodnotě i podobě daru novinářům nesdělil. Podle ministerstva obrany se počítá i s další pomocí Ukrajině až za miliardu korun.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Vláda bez bližší specifikace dnes schválila další pomoc v rámci poskytnutí vojenského materiálu ukrajinské straně," oznámil Rakušan. "Jednání vlády bylo v režimu, který vyžaduje nějakou míru diskrétnosti informací. Je to jenom signál toho, že pomoc pokračuje. O finančním krytí dané pomoci se jedná i na mezinárodní úrovni," dodal vicepremiér.

Podle ministerstva obrany dosud ministerstvo obrany z vlastních zdrojů Ukrajině poskytlo dary v hodnotě přes 750 milionů korun. „Většinou jde o materiál, který nelze z bezpečnostních důvodů dále specifikovat. To se týká i aktuálního materiálu předloženého vládě dnes (ve středu)," řekla ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

„Do budoucna jsme připraveni Ukrajině pomoci dalším materiálem až za miliardu korun," dodala. O pomoci v této výši již v úterý mluvila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Fiala: Strach jsem neměl, riziko tam ale bylo

Domácí

Ministerstvo obrany na Ukrajinu, která se brání ruské agresi, poslalo vojenskou pomoc asi za 750 milionů korun. Šlo o munici, samopaly, kulomety, odstřelovačské pušky nebo protiletecké střely S-2. Podobu částí daru úřad z bezpečnostních důvodů nespecifikoval.

Obrana zprostředkovala také dar za 17 milionů korun od českých zbrojních firem a na Ukrajinu zároveň z ČR proudí zbraně díky darům na účet ukrajinské ambasády, na který lidé a firmy poslali do úterý podle náměstka ministryně obrany Tomáše Kopečného asi 700 milionů korun. Za vybrané peníze ambasáda nakupuje zbraně, s jejich pořízením velvyslanectví pomáhá ministerstvo obrany.

Česko poskytne Ukrajině další vojenský materiál za 725 milionů

Válka na Ukrajině

Evropská unie umožňuje část vojenské pomoci proplatit ze speciálního fondu, na tyto účely uvolnila 500 milionů eur (zhruba 12,3 miliardy korun). Česko již podle obrany o proplacení části dodávek požádalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám