Hlavní obsah

ČR opouští Evropskou unii, usuzují Rusové z Hájkova výroku

Právo, rks, jov, sw

Výrok hradního vicekancléře Petra Hájka, že by Česko mohlo usilovat kvůli ztrátě suverenity o vystoupení z EU, ve čtvrtek rozproudil vody ruských médií. Zatímco čeští politici nemohou Hájkovi přijít na jméno, ruské servery už Českou republiku vidí mimo zónu Evropské unie.

Článek

Ratifikace Lisabonské smlouvy podle Hájka v praxi „znamená, že jsme ztratili suverenitu a budeme se snažit ji znovu získat“. Na dotaz, jak se ztracená suverenita získá zpět, Hájek obratem odpověděl: „Například vystoupením z Evropské unie.“

Na evropských serverech tomto výroku nebyla ani zmínka, zato v Rusku to rázem byla nejdůležitější zpráva dne. „Česko je připraveno rozbít sjednocenou Evropu kvůli suverenitě,“ interpretoval Hájkovo prohlášení server Gazeta.

Nejčtenější ruský deník, bulvární Komsomolskaja Pravda, poznamenal, že „Evropská unie může zůstat bez ČR“. Za hotovou věc vzal odchod Prahy z Unie portál Regions.ru. „Poté co Česko podpořilo reformu EU, odchází z ní,“ zní titulek.

Zpráva se jako blesk rozletěla i do zemí bývalého SSSR. Ázerbajdžánská agentura Fineco zaměřená na ekonomické zpravodajství ohlásila lakonicky, že ČR prostě „odchází z Evropské unie“.

Největší běloruská agentura, státní Bělorusskoje telegrafnoje agentstvo, to formulovala trochu opatrněji tak, že prý se „Česko rozhoduje, zda opustit EU“.

Slušná slova se hledala těžko

České politiky výrok hradního vicekancléře pobouřil a ve svých komentářích těžko hledali slušná slova. „Je to úplně explicitní poškozování zájmů ČR, protože je evidentní, že Česko v globalizovaném světě může být silnější jen jako součást většího celku, nikoli vně EU. Kdo si to přeje, žije v nacionalismu 19. století a nepochopil vývoj posledních desetiletí,“ uvedl na příklad předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Také šéf TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg hledal přijatelné výrazy. „S odpuštěním řečeno, nechtějte po mně, abych to komentoval, poněvadž zdvořilými slovy toho nejsem schopen,“ řekl Právu.

Topolánek: Hájek by měl odejít někam daleko

Lídr ODS Mirek Topolánek zase vsadil na ironii, Hájek by prý měl svůj názor doprovodit činy. „To je dobrý nápad. Hájek by mohl jít příkladem. Mohl by odejít z EU první. A někam hodně daleko,“ sdělil.

Hájek však jeho výzvu již částečně splnil, neboť na pozemku své chalupy před nějakou dobou umístil ceduli s nápisem „Tady končí EU“. Vicekancléř také přiznal, že v referendu hlasoval proti vstupu do Unie.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda podotkl, že ho Hájkův názor nepřekvapil. „Nerozhoduje o tom jeden člověk, ale rozhoduje se demokraticky. Jsem si jist, že drtivě většinová vůle občanů ČR je v Unii zůstat,“ řekl Právu.

Opačné mínění ohledně Hájkova výroku má však lídr KSČM Vojtěcha Filip. „Myslím, že to není názor, který by byl ojedinělý. Takový názor určitě zastává velká skupina lidí na obou částech politického spektra,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám