Hlavní obsah

ČR neumožnila udržet rodinné vazby, rozhodl soud pro lidská práva

Novinky, bck
Aktualizováno

Česká republika nesplnila podle Evropského soudu pro lidská práva závazek přispívat k udržování rodinných vazeb mezi otcem a dcerou. Rozhodnutí padlo ve čtvrtek v případu čtyřiašedesátiletého českého občana, otce, který si stěžoval, že mu české úřady znemožňují kontakt s dcerou. Ta byla od roku 2007, kdy zemřela její matka, která ji měla v péči, v Klokánku. Dívce je nyní 11 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otec se dovolával práva na respektování soukromého a rodinného života podle osmého článku Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Původně žádal patnáct tisíc eur (asi 420 000 korun) pro sebe a stejnou částku i pro svou dceru za morální újmu. Stát ale nakonec zaplatí jen tisíc eur za náklady na soudní řízení. Fakt, že soud rozhodl, že úřady pochybily, je podle verdiktu dostatečnou satisfakcí.

Rozhodnutí nemusí být definitivní, do tří měsíců je možné žádat o projednání věci ještě před Velkým senátem soudu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Případ začal rozvodem

Stížnost kvůli umístění dcery do specializovaného ústavu soud zamítl. Dítě tam bylo posláno v roce 2007 poté, co jeho matka zemřela. Ta měla dceru v péči od roku 2006 po rozvodu manželů. Matka žila s dcerou v domě pro oběti domácího násilí, otec byl v té době ve vězení.

Po smrti matky byla dcera hospitalizována kvůli traumatickému stresu. Příslušný orgán sociální péče se pokoušel zjistit adresu otce, ale nakonec dítě umístil do specializované instituce Klokánek. Tam ji otec pravidelně navštěvoval a požádal i o svěření do péče. V roce 2008 byl vypracován posudek, který doporučil, aby bylo dítě předáno otci pouze na základě výslovného přání dítěte, kterému bylo v té době pět let.

S dcerou může otec komunikovat jen písemně

V roce 2010 soud rozhodl, že osobnost otce je vážnou a nepřekonatelnou překážkou svěření dcery do péče. Později toho samého roku pracovníci terapeutického centra, kde se dítě léčilo, uvedli, že setkání s otcem nejsou pro dítě prospěšná. Dcera si ho prý vidět nepřála, dokonce se ho bála a začala křičet, když za ní přišel.

Dcera v tuto chvíli není nakloněná obnovení vztahů s otcem
advokát otce David Strupek

Soud poté nařídil ukončení kontaktu mezi otcem a dcerou a po správním řízení bylo dítě umístěno do pěstounské rodiny. Otci povolil pouze písemný kontakt.

Právník viní orgány

„Návštěvy probíhaly dlouhou dobu bez problému. Dcera pak najednou začala odmítat a v tuto chvíli není nakloněná obnovení vztahů s otcem,“ řekl právní zástupce otce David Strupek pro Novinky.cz. Na vině jsou prý orgány, včetně Fondu ohrožených dětí, které měly podle advokáta spíše opačnou snahu, než povzbuzovat vztah k otci. „Některé osoby mohly mít zájem, aby vztahy byly čím dál tím horší, ale to se samozřejmě nedá doložit,“ doplnil Strupek.

Návštěvy jen mezi dveřmi

Situace mezi otcem a dcerou se prý začala zhoršovat od jara 2010. Změnila se například atmosféra návštěv, kdy otce nepustili do návštěvní místnosti a s dcerou mohl prohodit jen pár vět mezi dveřmi. „Pracovnice Klokánku rozhodně nepovzbuzovaly, aby se návštěvy odehrály v užší atmosféře a lepším prostředí. To se zhoršovalo a zhoršovalo, až to došlo k tomu, že se dítě odmítá vidět s otcem úplně,“ řekl Strupek.

V roce 2011 padl prý také návrh na znalecký posudek. Opatrovnické soudy od toho roku ale neudělaly podle advokáta nic. „Jestli do dítěte někdo vkládá nějaké názory a postoje, teď těžko může někdo zjistit. Aby se to lépe diagnostikovalo, to byla povinnost státu,“ sdělil Strupek.

Situace se asi dlouho nezmění

V současnosti je dívka v pěstounské péči a otec s ní smí nadále udržovat jen písemný kontakt. „Pokud bude někdy v péči otce, tak za dlouhou dobu, vzhledem k tomu, jaké teď mají mezi sebou vztahy,” řekl Strupek. Otec je na to ale prý určitě připraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám