Hlavní obsah

ČR nabídne krajanům možnost přesídlení

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním zasedání schválila pomoc krajanům, kteří požádají o přesídlení do České republiky. Vedle zajištění ubytování na půl roku by mohli získat i finanční příspěvek. Program je reakcí na žádosti krajanů z Ukrajiny, kterých se prozatím přihlásilo 98.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Krajané by v rámci repatriace mohli získat bezplatné ubytování na půl roku až rok, finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro osoby mladší 18 let, asistenci při stěhování, zajištění trvalého bydlení nebo zaměstnání a další pomoc.

"Jedná se o všechny krajany, kteří jsou na území kteréhokoliv státu kdekoliv na světě, to znamená, není to jenom čistě pro volyňské Čechy," řekl novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Nabídka pro Čechy na Ukrajině

Rozhodnutím vlády se změnily zásady pro repatriaci krajanů z roku 2006, hlavní posun spatřuje Chovanec ve finanční pomoci. Nemělo by to ale podle něj vést k vlně ekonomických navrátilců.

Uvedl také, že v první vlně rozeslaly české úřady 150 dopisů a e-mailů českým krajanům na Ukrajině. "Máme zhruba 98 lidí, kteří se z toho seznamu přihlásili a dál jednají s úřady o tom, jestli využijí, nebo nevyužijí nabídku České republiky. Ta nabídka je dneska konkrétní, je na nich, jestli ji využijí, nebo ne," uvedl. Ve druhé vlně odešlo dalších 130 dopisů a e-mailů, odezva na ně ale zatím není.

Lidem s prokázaným českým původem program "na základě individuální žádosti" nabízí možnost získat v Česku trvalý pobyt. V odůvodněných případech potom "poskytnout asistenci pro splnění podmínek povolení trvalého pobytu a zároveň asistenci v počátcích jejich života v ČR tak, aby se maximálně usnadnila jejich integrace a tím i jejich plnohodnotné zapojení do české společnosti".

Na pomoc nebude právní nárok

Materiál zdůrazňuje, že pomoc může být přiznána pouze v odůvodněných případech. O odůvodněnosti žádosti a rozsahu pomoci má rozhodovat ministr vnitra s přihlédnutím k sociální a ekonomické situaci žadatelů. Na poskytnutí pomoci nebude právní nárok.

Krajané budou moci v Česku získat krátkodobé ubytování v zařízeních ministerstva vnitra nebo zdravotní pojištění a finanční výpomoc. Peníze budou určeny na překlenutí prvních měsíců pobytu v Česku, zejména na uhrazení poplatků spojených s užíváním bytu nebo nákup vybavení. Tyto příspěvky má vyplácet vnitro.

Doba dočasného ubytování včetně stravy na šest měsíců bude moci být v odůvodněných případech prodloužena na 12 měsíců. "Tato doba slouží zejména k získání průkazů povolení k pobytu, absolvování integračního a jazykového kurzu a seznámení s životem v ČR," poznamenává dokument, o němž vláda rozhodovala.

Na program je vyčleněno 12 miliónů

Vedle těchto kurzů chce vláda krajanům nabídnout pomoc s transportem osob a "v přiměřené míře" i majetku do ČR, s hledáním trvalého ubytování a zaměstnání nebo při podávání žádosti o uznání dosaženého vzdělání. Tuto asistenci stát může poskytovat i prostřednictvím nestátního subjektu, s nímž pro tento účel uzavře smlouvu. Pro letošní a příští rok jím má být Arcidiecézní charita Praha.

Peníze na program půjdou letos z rozpočtu ministerstva vnitra a úřad předpokládá, že letošní náklady nepřesáhnou 12 miliónů korun. Prostředky na příští rok má vláda podle návrhu schvalovat v lednu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám