Hlavní obsah

ČR má dostatek vakcíny proti pravým neštovicím

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je dostatek očkovací látky proti viru varioly, tedy pravým neštovicím, který by mohli zneužít teroristé k útoku na civilní obyvatelstvo.

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekl docent Dimitrij Slonim, bývalý vedoucí Virologického odboru Ústavu sér a očkovacích látek a autor očkovací látky proti pravým neštovicím. Právě jeho vakcína patřila a dodnes patří mezi čtyři nejvýznamnější vakcíny proti pravým neštovicím.

Vir v Moskvě a Atlantě

"Očkovat proti variole se přestalo v roce 1980. Mladá generace je tedy ohrožena nejvíc, protože nemá protilátky. Starší ročníky imunitu mají, ale nespolehlivou," uvedl Slonim. Dodal, že virus varioly se dnes uchovává oficiálně pouze v Moskvě a v americké Atlantě. "Neoficiálně ho ale mohou mít i některé jiné státy, které ho nezničily," řekl Slonim. Dodal, že z krychlového centimetru látky je možné infikovat až sto tisíc lidí.

Profesorka Blanka Říhová, ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd, se ale domnívá, že teroristé by nepoužili žádnou známou látku. "Nasadili by něco úplně nového, na co není obrana," soudí Říhová. Přesto dodala, že ze známých toxinů by mohli použít zejména ricin a botulotoxin.

Proti ricinu není vakcína a gram látky může zabít až dvacet tisíc lidí. Botulotoxin se také nazývá klobásový jed, využívá se v medicíně a kosmetice pro vyhlazování vrásek. Vakcína je, ale plošně se neaplikuje obyvatelstvu, protože v lékařství se jí používá například pro léčení šilhání a pokud by se plošně očkovalo, zřejmě by pak už k léčebným účinkům nezabrala.

Podle odborníků by teroristé mohli použít i nervově-paralytické látky, jako je sarin, soman, tabun nebo látka VX. Podle docenta Jiřího Bajgara z Katedry toxikologie Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové pro civilní obyvatelstvo je dost protilátek proti nervově paralytickým látkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám