Hlavní obsah

ČR letos může přijít z fondů EU až o 50 miliard korun

Novinky, jas
Aktualizováno

České republice hrozí, že se jí letos nepodaří z evropských fondů vyčerpat až 50 miliard korun. Informovala o tom vládu ministryně pro místní rozvoj Kamila Šlechtová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

„Podle poslední analýzy čerpání evropských dotací můžeme zaznamenat pozitivní posun. Naše původní odhady ze začátku roku předpovídaly výši nedočerpání v rozmezí 41 až 85 miliard korun, dnes pracujeme s variantou výrazně nižší,” uvedla ministryně. Aktuální pesimistický odhad je mezi 36 a 50 miliardami korun.

Výše částky se bude odvíjet zejména od toho, zda budou schváleny velké dopravní projekty, které mohou být zdrženy zkoumáním vlivu na životní prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šlechtová rovněž upozornila, že rychlost schvalování nesmí být provázena vyšší chybovostí, která by vedla ke korekcím ze strany EU.

Příjemci dotací letos již inkasovali přes 44 miliard korun. ČR, která je v čerpání dotací nejhorší z celé Unie, mohla za období 2007 až 2013 získat až zhruba 700 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám