Hlavní obsah

ČR chce i přes nabídku USA sama hradit misi našich chemiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za "pozitivní signál" označil náměstek ministra zahraničí Jan Kohout nabídku, kterou daly Spojené státy Česku pro případ, že by se objevily vážné problémy s financováním účasti českých chemiků na operaci v Perském zálivu. Podle Kohouta ale hodlá ČR i přesto hradit misi z vlastních prostředků. "Myslím, že vážné problémy mít nebudeme," řekl.

Foto: Břetislav Šťasta
Článek

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík podle Českého rozhlasu odhadl náklady spojené s posílením jednotky českých chemiků v Kuvajtu na 120 milionů.

Jde o hodnoty

Otázka financování české účasti na případném úderu proti Iráku je podle Kohouta až druhořadá. "Jde o něco víc než, kolik to bude stát. Jde o stabilitu a bezpečí v jednom regionu a potažmo pro celý svět," konstatoval.

Zvýšení počtu českých chemiků v Perském zálivu je součástí oficiální žádosti Američanů kvůli situaci kolem Iráku. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ve čtvrtek řekl, že jednotka by mohla být posílena zhruba o sto specialistů, čímž by se její schopnosti zdvojnásobily. Uvedl, že ministerstvo hodlá náklady hradit ze svého rozpočtu. Spojenci přitom nabízejí, že uhradí dopravu lidí i materiálu. Český kontingent by také nejspíš mohl čerpat ze společných zásob například pohonných hmot.

Tvrdík prohlásil, že nepovažuje za možné spojit projednávání americké žádosti v parlamentu s diskusí například o dluhopisech nebo o škrtání v jiných rozpočtových kapitolách.

Reklama

Výběr článků

Načítám