Hlavní obsah

Colloredo-Mansfeldová nedosáhla obnovy řízení kvůli mobiliáři Opočna

Ústavní soud (ÚS) zamítl návrhy Kristiny Colloredo-Mansfeldové, která se domáhala obnovy řízení ve dvou případech týkajících se mobiliáře zámku Opočno na Rychnovsku. Další dva návrhy na obnovu řízení podal bratranec Mannsfeldové Jerome Colloredo-Mannsfeld. O nich zatím rozhodnuto nebylo. Plyne to z databáze soudních usnesení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kristina Colloredo-Mansfeldová

Článek

ÚS stížnosti potomků šlechtického rodu v letech 2010 a 2012 odmítl. Jerome Colloredo-Mannsfeld ovšem loni našel zastání u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dává mu to šanci na dosažení obnovy před ÚS.

Kristina Colloredo-Mansfeldová účastníkem řízení u štrasburského soudu nebyla, proto s vlastním návrhem na obnovu uspět nemohla. Ústavní soudci ji označili za osobou zjevně neoprávněnou k podání návrhu.

Soudy vrátili obrazy, zbytek mobiliáře nikoliv

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

O zámek v Opočně se stát s dědičkou původních majitelů soudí už od roku 1991.

Evropský soud loni v prosinci konstatoval, že české soudy porušily právo Jeroma Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení a nedaly mu možnost reagovat na zásadní důkaz, na kterém založily svá negativní rozhodnutí. Štrasburský tribunál v tom spatřoval rozpor s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. [celá zpráva]

Jerome Colloredo-Mannsfeld poté podal dva samostatné návrhy na obnovu před Ústavním soudem, jeho sestřenice Kristina Colloredo-Mansfeldová jeden, který se však týkal rovnou dvou dříve odmítnutých stížností.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Interiér zámku v Opočně

Podle dřívějších informací ČTK se spor o mobiliář týká tisíců položek. Památkáři hodnotu sbírky v minulosti odhadli na více než miliardu korun. Například jde o slavnostní kočár, 38 obrazů, dvě desítky svítidel, 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje či jídelní servisy.

Colloredo-Mansfeldová chce vrátit celý zámek

Vydání celého zámku se v jiné linii domáhá sama Kristina Colloredo-Mansfeldová. V nové stížnosti podané k ÚS letos v dubnu zmiňuje možnou rasovou perzekuci jejích předků.

Zámek zabavili nacisté, po válce zůstal státu. Podle stížnosti rasový motiv prokazatelně existoval, když matce tehdejšího majitele opočenského panství byl majetek konfiskován jako Židovce.

Jerome Colloredo-Mannsfeld už v minulosti získal zpět zámek Dobříš na Příbramsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám