Hlavní obsah

CK Sněmovna šetří, poslanci si na Tchaj-wanu budou platit diety sami

Právo, ada

Byly doby, kdy byl český parlament považován za luxusní cestovní kancelář, kterou dotoval stát. S všeobecnými škrty se ale stalo nevídané: šestice poslanců, která už tento týden vyrazí na týden na Tchaj-wan, nedostane od Sněmovny diety. „Jasně, diety si platíme sami,“ řekl Právu vedoucí delegace Marek Benda (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda (ODS)

Článek

Že by ale poslanci strádali, nehrozí. Je běžné, že se hostitelé o své hosty postarají. Tedy přesněji řečeno o jejich žaludky. I díky tomu byly 2,5krát vyšší diety pro některé parlamentní cestovatele vítaným doplněním domácího rozpočtu.

Sáhnout do vlastní peněženky tak budou poslanci nyní muset snad jen v tom případě, pokud by chtěli využít možností nákupu mimořádně levné elektroniky, kterou je Tchaj-wan proslulý, anebo jen tak na vlastní pěst prozkoumat kulinářské přednosti ostrova.

Pokud by nyní poslanci natahovali ruku po státu, nejspíš by měli smůlu. Sněmovní organizační výbor totiž cestu schválil jen proto, že veškeré náklady včetně dopravy a ubytování ponesou hostitelé. Sněmovna uhradí za poslance pouze pojištění.

Benda, Jan Vidím (ODS), Stanislav Křeček, Hana Orgoníková (oba ČSSD), Vlasta Parkanová (TOP 09) a Radim Vysloužil (VV) se mohou s trochou nadsázky cítit jako průzkumníci. Právě soutěž nazvanou Tchaj-wan hledá průzkumníky vyhlásil před dvěma roky tamní úřad pro cestovní ruch a vítězným cestovatelům zaplatil čtyřdenní pobyt, a to kvůli popularizaci země.

Na rozdíl od vítězů zmíněné soutěže ale na šnorchlování a poznávání krás ostrova poslanci mít tolik času nebudou. Cesta má přispět k bližším kontaktům.

„Vzhledem k tomu, že ostrov neuznáváme, a tudíž tolik nefunguje bilaterální diplomacie, řešíme to po parlamentní úrovni,“ pravil Benda s narážkou na Čínu, která kontakty s Tchaj-wanem nese nelibě.

Báli se obstrukcí, Izrael už nestihnou

Setkat se mají poslanci standardně se svými kolegy z tamního parlamentu, se zástupci ministerstva zahraničí a obchodu a možná i s prezidentem. „To ještě uvidíme,“ říká Benda.

S bledou závistí tak může ke svým kolegům vzhlížet pětice poslanců výboru pro obranu a bezpečnost, kterým organizační výbor zatrhl cestu do Izraele. Podle předsedy výboru Františka Bublana (ČSSD) prý nešlo o peníze, ale o politiku.

„Peníze na cestu byly vyčleněné, ale koalice se bála, že jí při obstrukcích budou chybět lidé, tak cestu týden před odjezdem zamítli,“ řekl Právu. Cesta se chystala půl roku, najít ale náhradní termín už prý nebude možné.

Vietnam za Čínu

A ani příští rok nebude cestování poslanců a senátorů za státní peníze moc přát. Peněz by mělo zůstat zhruba tolik co letos. Sněmovna měla na zahraniční cesty 29,5 miliónu korun, Senát 14,5 miliónu. I proto nejspíš čtyři poslanci sněmovního zahraničního výboru příští týden na sedm dní odjíždějí do Vietnamu výměnou za plánovanou cestu do Číny, kterou už do konce roku nestihnou absolvovat. V tomto případě veškeré náklady včetně diet hradí Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám