Hlavní obsah

Cizinci odjedou dobrovolně či nedobrovolně, řekl Langer

Novinky, jim

Projekt "Návrat domů" pro nezaměstnané cizince se podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS) vyplatí Čechům i cizincům. Další fází odsunu cizinců zpět do vlasti by měly být prověrky jejich kriminality a víz, které by měly exodus završit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

Vládní program, v jehož rámci je vypláceno cizincům ve finanční tísni 500 eur s letenkou do země původu, má zamezit nárůstu kriminality. Odborníci tvrdí, že cizinec bez práce je snadnou obětí organizovaného zločinu.

"Domů se vrátí ať dobrovolně nebo nedobrovolně. Každý má garantovaný jeden rok, nic víc,“ řekl ministr v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi s tím, že cizinci, u nichž bude prokázán nepovolený pobyt, budou vyhoštěni s červenou kartou, která jim znemožní návrat do Česka po dobu pěti let.

Jeho oponent, předseda bezpečnostního výboru Sněmovny František Bublan (ČSSD) namítl, že základním problémem jsou zprostředkovatelské agentury, které cizince zneužívají. Podle něj je 500 eur málo, protože cizinec dluží zprostředkovatelské agentuře horentní sumy, a kvůli tomu vládní nabídky většina nevyužije.

Nedobrovolný návrat s dluhy

Například Vietnamci si za rok práce v Česku nevydělávají dost ani na úhradu dluhu, a proto většinou ilegálně zůstávají v zemi. To je ovšem základem další fáze vládní strategie tzv. nuceného odsunu, naznačil Langer.

Podle Langera by ale mělo být pro cizince hlavní prioritou vrátit se domů "bez škraloupu“. Připustil také, že špatné pracovní zkušenosti těchto cizinců by pak měly po návratu do vlasti odradit další poptávku po zaměstnání v Česku.

Policie by měla také začít postihovat zprostředkovatelské agentury, které korumpují česká velvyslanectví a často vybírají od zaměstnavatelů až tříměsíční platy za dodání levné pracovní síly. Počet agentur by se měl podle Langera snížit už během měsíce. Oba poslanci se shodli, že v tomto případě je třeba zpřísnit zákon.

Langer požádá o více peněz na dobrovolný odsun

Cizinci po příjezdu do Česka jsou extrémně zadluženi, Vitnamci agenturám splácí až deset tisíc korun měsíčně, zisk je pro ně tedy minimální, uvedl Langer. "Mně je těch lidí líto, zároveň však musím hájit zájmy České republiky a zamezit růstu kriminality,“ vysvětlil Langer.

Bublan kritizoval, že odsun plánovaných dvou tisíc cizinců s vládní pomocí, na niž je vymezeno 60 miliónů, je nedostatečný, když podle odhadů by mohlo v tomto pololetí přijít o práci až 70 tisíc zahraničních dělníků. Sám navrhl, aby stát cizincům pomohl si na odjezd vydělat. Langer předtím uvedl, že by chtěl původní částkuještě navýšit.

V Česku je v současnosti podle ČT registrováno přes 130 tisíc Ukrajinců, zhruba 76 tisíc Slováků a 60 tisíc Vietnamců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám