Hlavní obsah

Církve podaly již 192 žalob kvůli majetku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Celkem 192 žalob podaly již církve a náboženské společnosti podle zákona o církevních restitucích. Domáhají se jimi vydání majetku, o kterém jsou přesvědčeny, že jim v minulosti historicky patřil. Jejich soupis, který má Právo k dispozici, zabral 24 stránek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Je součástí pravidelné čtvrtletní zprávy vládního výboru, který pod vedením premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dohlíží na průběh církevních restitucí.

„Ke dni 31. července 2015 evidují subjekty, které byly osloveny vládním výborem, celkem 192 soudních sporů. Do tohoto dne bylo prozatím rozhodnuto alespoň v 1. instanci ve 13 sporech,“ konstatuje zpráva.

Křižovníci žalují o desítky parcel

Největšímu počtu žalob čelí Státní pozemkový úřad. Ze zatím podaných 105 jich bylo ukončeno pouze pět. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) byl žalován ve 48 případech a Lesy ČR ve třinácti.

Přestože kraje a obce nejsou podle zákona o majetkovém narovnání povinnými osobami a vydávání majetku se jich netýká, Asociace krajů podle zprávy eviduje 24 sporů, kdy ve více než polovině z nich jsou žalovanými zároveň i státní instituce, tedy SPÚ a ÚZSVM. Církve při podávání žalob využívají možnosti, kterou jim zákon dává. Usilují o výrok soudů o tom, že kraje či obce získaly majetek neoprávněně, a ten proto ve skutečnosti stále patří státu. Jedině v případě úspěchu se totiž poté mohou domáhat vydání podle zákona o církevních restitucích.

Aktivní je v tomto směru rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou, který se domáhá vydání desítek pozemků a několika budov v Praze. Jde o parcely v Hloubětíně, Slivenci, Ďáblicích, Kobylisích, Karlíně či na Smíchově. Některé z nich již mají ve vlastnictví soukromé firmy. Řád žaluje např. i Cheb o 227 ha lesa, usiluje i o pozemky na kraji Mostu.

Jde hlavně o půdu

Podle Svazu měst a obcí bylo na obce podáno 16 žalob a další dvě ještě letos asi přijdou. Tak např. od roku 2013 se již táhne spor konventu minoritů v Jihlavě s městem o část náměstí nesoucího jejich jméno. Letos v červnu ale soud jednání odročil, neboť se jedná o mimosoudní řešení.

Na neurčito byl odročen i spor kongregace sester těšitelek Božského srdce Ježíšova z Rajhradu, které se domáhají vydání několika lukrativních zemědělských pozemků v Kunštátu na Blanensku.

Čeká se na znalecký posudek geodetů, kteří by měli určit hranice požadovaných parcel. Město má tak prostor pro vyhledání listin, které prokážou jeho právo na hospodaření s pozemky. Stejná kongregace podala i další čtyři žaloby na vydání pozemků obcemi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kostel sv. Františka z Assisi v Praze u Karlova mostu − sídlo Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou.

Jen letos bylo podáno na obce jedenáct žalob. Tak např. Arcibiskupství pražské podalo letos v dubnu u Okresního soudu v Pelhřimově žalobu na město Červená Řečice na určení vlastnického práva ke čtyřhektarovému pozemku. Pražská metropolitní kapitula sv. Víta v Praze letos zažalovala u Okresního soudu Benešov obec Lešany o pozemek, který je v územním plánu veden jako rozvojová plocha pro čistě obytné území.

Boromejky se žalobou z května domáhají na Brnu vydání 39 pozemků v Líšni o celkové výměře téměř devíti hektarů. Farnost Mnichovice na Benešovsku usiluje o padesát hektarů na obci Chocerady.

Biskupství ostravsko-opavské zažalovalo Hukvaldy na Frýdecko-Místecku o určení vlastnictví k sedmihektarovým pozemkům a třem zdevastovaným budovám tzv. hukvaldského dvora. Obec objekt získala od státu v roce 1991, ale nezapsala ho včas do katastru. Podle církve ho stát vydal neprávem a domáhá se žalobou určení vlastnictví.

Úřady pospíchají

Podle dokumentu státní orgány ve vyřizování žádostí církví o vydání majetku dost pokročily. Z téměř 9500 výzev, které se týkaly 146 538 movitých a nemovitých věcí, zbývalo v polovině letošního roku k projednání již jen 1165 výzev, které směřovaly k vydání 4867 nemovitostí a movitých předmětů.

Nejvíc práce ještě čeká Státní pozemkový úřad (472 výzev) a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (304). Přes sto případů ještě musejí dokončit Lesy ČR a ministerstvo zemědělství.

Do deseti kauz mají k vyřízení ministerstva pro životní prostředí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu a dopravy. Finance musejí dořešit jeden bankovní účet. Hotovo mají ministerstva pro místní rozvoj, práce a sociálních věcí i spravedlnosti, která však měla na svém kontě i nejméně výzev.

Reklama

Výběr článků

Načítám