Hlavní obsah

Církve brání restituce. Jurečka se zlobí, že Babiš útočí na úřad

Právo, ČTK, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Církevní restituce znovu dostaly do sporu politiky a biskupy. Dosluhujícího ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) rozzlobilo vyjádření Andreje Babiše (ANO) v rozhovoru pro pondělní Právo. Podle Babiše provázejí vydávání pozemků církvím a vyplácení náhrad podivné okolnosti a je třeba prověřit, co se děje na Státním pozemkovém úřadě pod vedením KDU-ČSL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka sdělil, že se mezi biskupy domluvili, že se nebudou vyjadřovat.

Článek

Podle Jurečky jsou Babišovy výroky udivující, protože byl jako ministr financí členem vládního výboru k církevním restitucím. „Za celou dobu existence výboru Andrej Babiš ani jeho zástupce nevznesl žádné námitky, ani nezpochybnil postup církevních restitucí. Právě proto mě překvapuje jeho současné vyjádření, které považuji za zcela účelové,“ řekl Právu Jurečka.

Dodal, že pokud má Babiš informace, že při církevních restitucích docházelo k porušování zákona, měl by podat trestní oznámení.

Duka: Nechceme přilévat olej do ohně

Babiš zpochybňuje hlavně 59miliardové náhrady církvím a chtěl by je zdanit. V tom se shoduje s komunisty, pro něž je zdanění restitučních náhrad podmínkou pro toleranci Babišovy menšinové vlády. [celá zpráva]

Kardinál Dominik Duka Právu v pondělí řekl, že se mezi biskupy domluvili, „že se nebudou vyjadřovat, aby zbytečně nepřilévali olej do ohně“.

Vpodvečer však přišlo prohlášení biskupů, podle kterého považují církevní restituce za uzavřenou věc. „Otázku částečného majetkového narovnání považujeme za uzavřenou. Plně se soustředíme na zajištění našeho pro společnost výhodného samofinancování. O tomto procesu průběžně informujeme veřejnost,“ sdělil mluvčí České biskupské konference František Jemelka.

Do právně-politicko-ekonomické debaty na téma zdanění ČBK podle svého generálního sekretáře Stanislava Přibyla již nebude vstupovat, neboť nepřináší žádné nové podněty a argumenty. „Vše již bylo řečeno a vyargumentováno,“ uvedl.

„Se zástupci politických stran, které měly o parametrech částečného majetkového narovnání pochybnosti (ANO a ČSSD), jsme vedli dialog, na jehož konci se ukázalo, že majetkové narovnání je pro stát výhodné,“ doplnil.

S přijetím zákona o majetkovém vyrovnání se pojí totiž také postupná odluka církve od státu a snižování příspěvku státu na činnost církve až na nulu.

Katolická církev i další církve a náboženské společnosti dlouhodobě tvrdí, že finanční náhrada je stanovena spravedlivě a že její výši vypočítala společnost Ernst a potvrdila ji i sněmovní komise.

Po minulých volbách složila ČSSD společně s ANO další komisi, která jednala se zástupci církví o možné redukci 59miliardové náhrady o 13 miliard korun. Komise ale neuspěla a církve o svých požadavcích nepřesvědčila.

Církve pod finance?

Babiš plánuje i změny v kompetencích resortů. „Chceme pod kulturu dát cestovní ruch, naopak agenda církví má být na ministerstvu financí,“ řekl idnes.cz.

Sekretář biskupů Přibyl sdělil, že uvedenému záměru nerozumí. „Vnímám to jako nekoncepční a ničím nepodložený krok,“ řekl. Ministerstvo kultury se podle něho vyvinulo z původního ministerstva kultu a vyučování, tedy de facto ministerstva náboženských věcí. „Proč tedy měnit něco, co funguje a je prověřeno léty praxe?“ uvedl.

Babiš v Průhonicích jednal s představiteli kulturních institucí – s ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem, s ředitelem Národního technického muzea Karlem Ksandrem a s ředitelem Národního divadla Janem Burianem.

Ředitel České filharmonie David Mareček potvrdil, že mluvili o větší provázanosti cestovního ruchu a kultury. Naopak se podle něj na schůzce nemluvilo o osobě nového ministra. Podle Babiše se na toto místo hlásí „mraky lidí“, hodně jich je z ANO, ale Babiš by tam chtěl mít nestranického odborníka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám