Hlavní obsah

Církevní restituce dál rozdělují ČSSD a lidovce

Novinky, jov
Aktualizováno

Sociální demokraté v úterý večer v Lidovém domě poprvé oficiálně jednali se zástupci KDU-ČSL. Na schůzce nedošlo ke sblížení stanovisek k církevním restitucím. ČSSD nadále trvá na jejich revizi, lidovci tuto otázku považují za uzavřenou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka, Jan Bartošek, Pavel Bělobrádek a Marián Jurečka na tiskové konferenci po jednání mezi zástupci ČSSD a KDU-ČSL.

Článek

Lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání uvedl, že v otázce církevních restitucí nadále panuje neshoda. Připomněl, že jeho strana už před volbami hovořila o jejich revizi. „V oblasti církevních restitucí ke sblížení stanovisek ČSSD a KDU-ČSL nedošlo,“ konstatoval.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek byl neoblomný už při příchodu na schůzku se sociálními demokraty. „Pro nás jsou církevní restituce uzavřené, takže to je náš postoj,“ řekl novinářům. Po schůzce šéf KDU-ČSL uvedl i to, že neshoda panuje i v otázce zvýšení firemních daní. To prosazuje ČSSD.

Naopak shoda je možná v otázce majetkových přiznání. „Rýsuje se shoda ve věci zavedení majetkových přiznání a registračních pokladen,“ uvedl Sobotka. Lidovci podle Bělobrádka majetková přiznání principiálně neodmítají, chtějí se ale bavit o jejich parametrech. Podle Sobotky je možná shoda i ve věci možného zrušení druhého pilíře důchodové reformy nebo valorizace penzí o plnou výši inflace.

Související témata

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání. Na snímku Pavel Bělobrádek s manželkou.

Bělobrádek označil jednání za „poměrně konstruktivní“. Jde ale podle něj pouze o začátek. Sobotka pak poznamenal, že „cítí určitou míru shody“ a vidí šanci na dohodu. Lidovci jsou ale připraveni na všechny varianty vývoje, včetně varianty, kdy nakonec z vládní sestavy vypadnou. „Je možné, že nás může nahradit jiná strana,“ podotkl Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám