Hlavní obsah

Církev neuspěla ve sporu o zahradní centrum v Kroměříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zahradní centrum v Podzámecké zahradě v Kroměříži olomoucké arcibiskupství nezíská. Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost, na jejímž základě se navrácení parku domáhalo. Soud konstatoval, že centrum s objektem zámku funkčně nesouvisí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Podle ústavních soudců není sporu o tom, že mezi zahradním centrem a komplexem Podzámecké zahrady a Arcibiskupského zámku chybí vztah „skutečné užitné souvztažnosti". Zahrada se zámkem mohou podle soudu fungovat i bez zahradního centra.

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil soud

Domácí

Zahradní centrum zajišťuje metodickou a edukační podporu pro historické parky a zahrady v Česku a je v provozu od roku 2012, jeho vybudování stálo zhruba 20 milionů korun. Pozemky, z nichž část je nyní zastavěná garáží, dílnami a zázemím pro zaměstnance, byly církvi zabaveny v roce 1949. Tehdy tam byly skleníky, nyní je využití jiné. Nevztahovaly se na ně tedy církevní restituce, díky kterým arcibiskupství získalo zpět zámek a Podzámeckou zahradu.

Církvi se nepodařilo vysoudit ani Květnou zahradu v Kroměříži. I v tomto případě ústavní soudci nedávno potvrdili, že se na ni církevní restituce nevztahovaly.

Soud zamítl vydání zahradního centra v Kroměříži církvi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám