Hlavní obsah

Církev dostane kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Novinky, jas
Aktualizováno

Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou bude vrácen církvi. Národní památkový ústav (NPÚ) vydá kulturní památku zanesenou v seznamu UNESCO římskokatolické církvi. Ve středu to uvedla mluvčí NPÚ Simona Juračková.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou.

Článek

„Národní památkový ústav po pečlivém vyhodnocení výzvy a získaných podkladů dospěl k závěru, že nic nebrání uzavření dohody o vydání areálu poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který má ve své správě. V nejbližších dnech proto bude zahájeno jednání s Římskokatolickou farností Žďár nad Sázavou o konkrétní podobě smlouvy,” uvedl NPÚ

Památkáři při posuzování oprávněnosti prostudovali 200 stran dokumentů a konzultovali ji i s řadou dalších institucí včetně externí právní kanceláře.

Památku každoročně navštíví desítky tisíc lidí

„O areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého jsme se starali s péčí

„O areál poutního kostela sv. Jana Nepomuckého jsme se starali s péčí řádného hospodáře: v období naší správy v něm proběhla celá řada investic, které si bezesporu památka takového významu zaslouží. Celkem stát do jeho obnovy

investoval 90 miliónů korun,” konstatovali památkáři v tiskové zprávě.

Komentovanou prohlídku kostela ročně absolvuje asi 23 000 návštěvníků, přibližně jednou tolik navštíví celoročně volně přístupný ambit a exteriér kostela. Náklady na provoz jsou zhruba milión korun ročně, výnosy pak činí dva milióny korun, dodal NPÚ.

Barokní areál je dílem stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Stavba probíhala v letech 1719–1722. Na seznamu světových kulturních a přírodních památek UNESCO je od roku 1994.

Vydat Bouzov památkáři odmítli

NPÚ před časem odmítl vydat v rámci restitucí hrad Bouzov, o který žádala Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě. Nevydal ani kapli svaté Anny v Mnichově Hradišti, v níž jsou uloženy ostatky vojevůdce Albrechta z Valdštejna.

Církvím by měl být v rámci restitucí vrácen nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard korun a během  30 let by navíc měly dostat 59 miliard navýšených o inflaci jako kompenzaci za nevydaný majetek. Zároveň bude stát během 17 let snižovat příspěvek na činnost. Ten je v současnosti zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám