Hlavní obsah

Čínská medicína v Hradci končí

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pouze tři roky a pět měsíců fungovalo ve fakultní nemocnici Hradec Králové Centrum tradiční čínské medicíny (TCM). Svou činnost ukončí posledního února. Důvodem je změna legislativy, která neumožňuje další působení čínského specialisty TCM v žádném českém, tedy ani v tomto zdravotnickém zařízení. Ordinace byla navíc ztrátová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ambulance tradiční čínské medicíny v hradecké nemocnici přivítala první pacienty v roce 2015.

Článek

„Na práci centra naváže Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ, který bude nadále pokračovat v projektech podporujících TCM v České republice,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Hradeckým centrem za dobu více než tříleté existence prošly přes tři tisíce pacientů, kterým specialisté pomáhali především s různými typy chronické bolesti. Centrum nabízelo pacientům metody prevence, vyšetření a léčby, které vycházely z tradičního čínského lékařství, mezi metody léčby patřila například akupunktura či cvičení.

Přesto, že si klienti léčbu platili sami, vznikla při provozu centra roční ztráta v řádu několika set tisíc korun.

Zákonodárci před časem vyřadili terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských pracovnících. [celá zpráva]

Procedury tradiční čínské medicíny by podle představ ministerstva zdravotnictví měly spadat pod připravovaný zákon o léčitelství.

Zájemcům poradí nadační fond

Současní pacienti i další zájemci o metody tradiční čínské medicíny se budou moci od března obrátit na dosavadního vedoucího centra Františka Musila, který bude nadále poskytovat akupunkturu, nebo mohou kontaktovat výše zmíněný Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ v Praze.

„Jsme připraveni zájemcům poskytnout informace o možnostech léčby metodami TCM v České republice,“ řekl zakladatel tohoto fondu Jan Hovorka a dodal, že fond má smlouvu o mezinárodní spolupráci s významnou nemocnicí Shuguang TCM Hospital v Šanghaji, která je garantem centra TCM.

„Tříletá skvělá práce ve FN HK si zaslouží, abychom dále pomáhali zdokonalovat podmínky pro vědecký projekt, který zhodnotí dosavadní výsledky a ideálně v klinickém prostředí bude zkoumat a analyzovat metody, které běžně na celém světě doplňují západní medicínu,“ dodal Hovorka.

Anketa

Věříte v účinnost tzv. tradiční čínské medicíny?
Ano
61,8 %
Ne
38,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4074 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám