Hlavní obsah

Chyby při houbaření mohou přinést bolest břicha. Co dělat při otravě a jak ji poznat

Právo, Novinky, Richard Sůsa, Barbora Cihelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fenomén houbaření s sebou vedle příjemných chvil v přírodě při úspěšném hledání může přinést i zdravotní komplikace. K nejvýraznějším chybám patří vedle konzumace nejedlé, či dokonce jedovaté houby, také například špatné uskladnění jinak jedlých hub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klasické houbařské pravidlo velí sbírat pouze důvěrně známé houby. Pokud si u nějaké nalezené nejste jistí a nemůžete se poradit se zkušenými sběrateli, raději ji nechte na svém místě.

Houbařská výbava pro úspěšný sběr hub

Domácí

Opatrnost se vyžaduje i po návratu domů. Špatné skladování může i původně jedlou houbu proměnit v jedovatou.

Sušit, nebo mrazit?
Po návratu z lesa je třeba houby zpracovat co nejdříve, skladovat by se měly maximálně 24 hodin, a to rozložené v chladu.
K sušení se nejlépe hodí pravé hřiby, bedly, křemenáče a ryzce, naopak lišky sušením tvrdnou a hořknou. Před sušením houby nikdy neoplachujeme, stačí očistit nožem.
Správně usušené houby jsou křehké, šustí a neohýbají se. V dobře uzavřené sklenici nebo plátěném sáčku vydrží do další sezony.
Houby lze uchovávat i v mrazáku, a to buď předem krátce povařené, nebo čerstvé. Hlavní výhodou tepelné úpravy je, že po ní houby zaberou méně místa. Po rozmrazení už znovu nezmrazovat.

Na houby s igelitkou? Riskujete zapaření a otravu

Domácí

Zdravotní rizika přináší i nevhodná tepelná úprava přichystaných hub. Důkladné vaření dokáže zničit řadu pro člověka nevhodných alergenů. Právě alergickou reakci na houby lze kvůli podobným příznakům považovat za doklad otravy. Jedná se o silné bolesti, průjem či případné zvracení.

Příznaky raději konzultujte s lékařem nebo Toxikologickým informačním střediskem (TIS). „Podle jejich doporučení pak vyvolat zvracení, vzít deset i více tablet aktivního uhlí a vyhledat zdravotnické zařízení. Předtím zajistit vzorky hub: zbylé houby, popřípadě zbytky pokrmu, popřípadě i zvratky,“ doporučuje lékařka Hana Farná z TIS. V nemocnici pomůžou odhalit přesnou příčinu problému.

Otrav z hub přibývá. Pozor na špatnou úpravu

Domácí

Houby mohou být obtížně stravitelné samy o sobě, raději si je dopřejte k obědu, aby vás netlačily během noci. Stejně tak tím zajistíte, že se i vážnější příznaky snězení houby v nevhodném stavu dostaví spíše během dne, kdy se můžete snáz dopravit do nemocnice. Na snězení hub si ale pamatujte, u některých se komplikace dostavují až v následujících dnech.

Od jedlých hub vám lékař pomůže vypumpováním žaludku a kontrolou, jestli se vám nepoškodily ledviny či játra. Snězení jedovaté si zpravidla žádá komplexní léčbu. Rychlé vyhledání pomoci hraje značnou roli, i když nemůže zabránit nevratnému poškození orgánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám