Hlavní obsah

Chybějící práci z Plzně měl učitel. Je záhadou, kdo ukradl soukromý výtisk

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kauza pozměněné disertační práce, kvůli níž v pondělí rezignoval Květoslav Kramář, vedoucí katedry správního práva na plzeňské právnické fakultě, nabývá na přesnějších konturách. Údajně ztracenou práci, kterou se počátkem října kdosi pokusil v knihovně nahradit novou a pozměněnou verzí, měl u sebe jeden z učitelů.

Foto: Petr Eret, ČTK

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Článek

„Našel jsem ji u jednoho svého kolegy, který se zabýval podobnou tematikou. Měl ji u sebe už asi od roku 2006,“ řekl Právu ve středu Kramář. Pátrání zahájil až v pátek 9. října – teprve tento den se totiž z knihovny dozvěděl, že zde jeho disertační práce z roku 2005 chybí a že místo ní přišla v obálce jiná verze.

Ta má proti původní práci třeba menší počet listů a Kramář si ji podle svých slov nechal svázat pro svou vlastní potřebu už počátkem září, tedy předtím, než se dozvěděl o chybějícím originálu, i před začátkem aféry na plzeňských právech. „Teď už bych to neudělal,“ podotkl Kramář.

Zbývá ale vyšetřit to hlavní: kdo novou verzi ukradl a pak poslal do knihovny. „Měl jsem ji v pracovně, která není spojená se sekretariátem a zůstávala často otevřená. Možná byla ve stole, ale ani ten nebyl zamčený. Mohl ji odnést kdokoliv, nedá se vyloučit nikdo včetně studentů,“ sdělil Kramář. Kdy ke krádeži došlo, neví.

„Mohlo to být někdy v údobí zhruba čtrnácti dnů předtím, než se objevila v knihovně. Nevím, na stole jsem měl více jiných prací, nezaregistroval jsem, že některá chybí,“ podotkl Kramář a dodal: „Dostal jsem se do problémů vlastní neopatrností a neuváženým jednáním, proto jsem odešel z funkce bez jakýchkoliv dodatků, bez ohledu na osobní ztráty.“

Nalezení původní disertační práce dává Kramářovi šanci na návrat do čela katedry. „Díky tomu, že se ji podařilo dohledat, lze celou záležitost korektně vyšetřit,“ uzavřel Kramář.

Reklama

Výběr článků

Načítám