Hlavní obsah

Chtěli ho potupit. Mynář se před Zemanem schválně přeřekl při jmenování Lipavského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenování nového kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) doprovodil možná mimoděk moment odkazující na prezidentovu nechuť ke jmenování Jana Lipavského ministrem zahraničních věcí.

Jmenování Jana LipavskéhoVideo: ČTK

 
Článek

Postaral se o něj hradní kancléř Vratislav Mynář, který četl seznam jednotlivých členů kabinetu, kterým prezident předával jmenovací dekrety.

Mynář představoval jednotlivé ministry jménem a akademickými tituly. Když došlo na Lipavského, došlo na slovní „zaškobrtnutí“.

„Magistr, pardon bakalář Jan Lipavský,“ pronesl Mynář, načež pirátský politik převzal z rukou prezidenta dekret.

Zeman Lipavského nejmenuje

Domácí

Zeman po oznámení nominací tvrdil, že jednoho z kandidátů nejmenuje s tím, že přes toto rozhodnutí „nejede vlak“. Následně po setkání s jednotlivými kandidáty zdůvodnil své výhrady vůči Lipavskému vedle dalšího právě absolvováním „pouze bakalářského studia“ a údajně špatným hodnocením závěrečné diplomové práce.

Fiala vyhrál první velkou bitvu. Zeman ustoupil, jeho vládu jmenuje celou

Domácí

Ačkoliv Zeman nakonec naplnil dikci Ústavy a jmenoval Fialou navržené kandidáty, neodpustil si Hrad v rámci slavnostního ceremoniálu zjevné popíchnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám