Hlavní obsah

Chřipková epidemie pokračuje, počty nemocných stále rostou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie v České republice zatím neustupuje. Nemocných s respiračními obtížemi, chřipku nevyjímaje, v tomto týdnu opět přibylo. Konstatovala to v pátek hlavní hygienička Eva Gottwaldová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že i nadále přetrvává plošná chřipková epidemie na celém území ČR,” oznámila Gottvaldová.

Nemocnost narostla o 3,3 procentního bodu a dosáhla hodnoty 1944 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nemocných nepřibylo pouze mezi dětmi do pěti let věku, v ostatních věkových skupinách zaznamenali hygienici vzestup, a to zejména u dospělých mezi 25 až 59 lety.

Chřipka

Nejvyšší nemocnost je v Libereckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Jihočeském, Zlínském, Plzeňském a Středočeském kraji a na Vysočině.

„I nadále platí doporučení pokud možno se vyhýbat větším uskupením lidí a ve zvýšené míře dbát na dodržování základních hygienických pravidel, tedy kýchat do kapesníku či po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pokud už jste nemocní, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit,“ obrátila se na veřejnost Gottvaldová.

V Německu a ve Skandinávii se již epidemiologická situace začíná zlepšovat.

Reklama

Související témata:

Související články

V Česku vypukla chřipková epidemie

V České republice vypukla chřipková epidemie. Uvedla to Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Nemocnost dosáhla na 1722 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je...

Chřipku není radno brát na lehkou váhu

Mírné zimní počasí svědčí nejrůznějším infekcím, včetně virů chřipky. Nemusí se přitom jednat o žádnou banalitu. V České republice kvůli chřipce umírá kolem...

Výběr článků

Načítám