Hlavní obsah

Chřipka se šíří, epidemie však nehrozí

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku stoupá počet nemocných chřipkou, ale epidemie nehrozí. Potvrdil to hlavní hygienik republiky Michael Vít. V uplynulém týdnu bylo nahlášeno 1769 nemocných chřipkou na 100 tisícobyvatel. To je sice o patnáct procent víc než předminulý týden, ale stále ještě o deset procent méně než před Vánoci.

Foto: Marek Venuta
Článek

"Situaci ve výskytu chřipkových onemocnění lze charakterizovat stále ještě jako klidnou, bez známek celoplošného epidemického šíření," uvedl Vít. O epidemii hovoří hygienici při průměru nejméně 2000 případů na 100 tisíc obyvatel.

Problémy zatím jen na Zlínsku

Větší problémy s chřipkou hlásí jen Zlínský kraj. Hygienici tam zakázali návštěvy v nemocnicích, domovech důchodců a ústavech sociální péče. Přestože v kraji začaly školákům prázdniny, největší výskyt chřipkového onemocnění je mezi dětmi. Ve věkové kategorii do pěti let připadá na 100 tisícobyvatel 5133 nemocných chlapců a děvčat, což je skoro dvojnásobek běžného stavu. Obdobná situace je ve věkové kategorii do 14 let.

Vít řekl, že v žádné evropské zemi plošná epidemie chřipky nevznikla. Připustil však, že jsou místní epidemie vyvolané především typem B chřipkového viru. Nejde ale o kmen, který by měl charakter nové pandemické varianty.

Nepodceňovat! varují lékaři

"Chřipka může probíhat nekomplikovaně, ale u dětí a starých osob komplikace někdy jsou v podobě zápalu plic a zánětech průdušek. Někdy může jít i o postižení srdečního svalu či postižení mozku virem. Časté jsou i poruchy krevní srážlivosti. Nejde tedy o banální onemocnění," varuje hlavní hygienik Prahy doktor Vladimír Polanecký. V ČR každoročně na chřipku a s ní spojené nemoci zemře kolem jednoho tisíce převážně starších osob. Bezprostředně na konto chřipky ale jde jen o ojedinělé případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám