Hlavní obsah

Chovanec: Pobyt dětí v detenčních táborech mě mrzí, ale je to podle práva

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Kritika detenčního zařízení v Bělé-Jezové zaznívá ze všech možných stran. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v úterý na základě stížnosti afghánské rodiny vyzval vládu, aby o zařízení pro uprchlíky podala informace. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Novinkám řekl, že podmínky jsou v souladu s mezinárodní úmluvou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec.

Článek

Jsou podmínky v Bělé v pořádku?

Jsme kritizováni ombudsmankou, jsme kritizováni zástupcem OSN panem Husajnem a teď je tu předběžné opatření soudu ve Štrasburku, které po nás teprve chce důkazy o té věci. Myslíme, že podmínky se od doby, kdy rodina podala stížnost, změnily, a že ten soud budeme schopni přesvědčit o tom, že podmínky jsou v souladu s mezinárodní úmluvou.

Když se seznámíte s tím předběžným opatřením, tak stejně postupovali i ve věci proti Belgii i proti Francii. Ten soud rozhoduje ve prospěch dítěte, aniž by znal faktické důkazy.

Teď budeme poskytovat veškerou fotodokumentaci a veškeré podklady, které k tomu jsou, aby soud mohl fakticky rozhodnout.

Je správné, že do takových zařízení jsou umisťovány i malé děti?

Vy si myslíte, že by bylo lepší, aby děti byly rodičům odebrány a ti rodiče tam byli zavření a děti ne?

Jaký má smysl držet tam lidi až tři měsíce, když je potom stejně pustíme?

Přesně tak to stanovuje evropské právo. Až ho někdo změní, tak se můžeme chovat jinak. Ti lidé přicházejí na území České republiky jako migranti, kteří jsou nelegální a nemají žádné doklady. Přitom stačilo, aby se při vstupu do Schengenu zaregistrovali a získali potřebné dokumenty. Místo toho jsou zachyceni na území ČR a nevíme, kdo to je, odkud k nám přichází a jestli jsou bezpečnostní hrozbou pro stát.

To, že mají děti, mě mrzí, na druhou stranu stát ty lidi zajišťuje a rozhodne, zda budou vydáni buď do země původu, nebo do nějaké jiné země v rámci readmise. Ti lidé nepožádali o azyl v České republice, to je mylná představa.

Co se s nimi stane, pokud o azyl požádají?

Když požádají o azyl, dostávají se do pobytového zařízení, kde je volnější režim. Nesměšujme žadatele o azyl a lidi, kteří mají být vyhoštěni. Je zřejmé, že ti lidé by se snažili utéct.

Proč to trvá až 70 dní?

Průměrná doba byla v minulosti sedmdesát dní, teď se to snížilo na čtyřicet. Postupujeme efektivně k tomu, aby tam ti lidé byli co nejkratší dobu. Pokud je potom člověk zachycen v Německu, tak už nemáme povinnost ho brát zpátky, protože jsme prošli evropskou procedurou. Zaregistrujeme ho a do Německa už odchází s registrací a otisky prstů. Kdyby evropská pravidla fungovala, jak mají, tak není možné, abychom na území ČR zachytili migranta bez registrace a otisků prstů, což se děje každý den.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám