Hlavní obsah

Chovanec: Návrh zdanit náhrady církví je hrubá chyba

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh zákona na zdanění církevních náhrad, který schválilo vedení Jihočeského kraje, považuje první místopředseda soc. dem. Milan Chovanec za politickou chybu. Nelíbí se mu, že hejtman Jiří Zimola (ČSSD) normu nekonzultoval s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Návrh by podle názoru Chovance i Sobotky mohl ohrozit koalici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Kraje sice mají zákonodárné právo s podobnou iniciativou přijít, ale pokud hejtman a člen ČSSD takovýto návrh předem nekonzultuje s předsedou strany, který je navíc premiérem, pokládám to za hrubou politickou chybu, která může ohrozit samotné fungování koalice,“ napsal v pondělí Právu Chovanec.

„Návrh nebyl s vedením strany předjednán a já osobně jsem se o něm dozvěděl na svém výjezdu v Jihočeském kraji až ve chvíli, kdy kraj návrh schválil. Negativní názor na tuto iniciativu jsem jasně deklaroval na jednání předsednictva ČSSD,“ dodal Chovanec.

Zimola se zamyslí

Proti návrhu Jihočeského kraje, kde vládne ČSSD s komunisty, se postavil v rozhovoru pro sobotní Právo i premiér Sobotka.

„Pokud nebude dohoda s církvemi, tak nebudeme podporovat jednostranné kroky,“ vysvětlil. Podle Zimoly hejtmani jeho návrh osobně podpořili, byť neměli od svých krajských zastupitelstev mandát, aby se za návrh postavili oficiálně.

Chovancovou kritikou se prý bude zabývat. „Když si to myslí pan statutární místopředseda, budu se nad tím muset zamyslet. Já mu rozhodně nebudu vzkazovat přes média, jakých se podle mého názoru a názoru kolegů spolustraníků dopouští chyb vedení soc. dem.,“ řekl Právu Zimola.

Není si jist ani tím, že se poslanci postaví k jeho návrhu odmítavě. „Nevím, z jakých informací vychází pan premiér a nakolik zná mínění většiny poslanců. Já si dovedu představit, že soc. dem. poslanci budou na jedné misce vah zvažovat ultimátum lidovců ohledně jejich případného odchodu z vlády a na straně druhé slib, který dali svým voličům. Uvidíme, co převáží,“ dodal Zimola.

Podporu spolustraníků má. Zimolovu iniciativu v pondělí všemi hlasy podpořil jihočeský výbor soc. dem.

S Dukou o žalobách

Zimolův návrh, podle kterého by se měly zdanit dvě miliardy, jež církve každoročně dostávají za majetek, který nelze vydat v restitucích, vzala minulý týden bez dalšího jen na vědomí Asociace krajů ČR.

Asociace však hodlá požádat církev, aby stáhla své žaloby na kraje, po nichž žádá vydání majetku. Na konci července by se zástupci krajů měli sejít s kardinálem Dominikem Dukou.

„Řádově jde o stovky žalob na vydání nemovitostí i movitých věcí. Považuji za přirozené pokusit se nejdříve o dohodu s církvemi o ukončení kobercového bombardování krajů žalobami na vydání majetku, i když nejsme tzv. povinnými osobami podle zákona o církevních restitucích,“ napsal Právu šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

„Kraje svůj majetek nabyly v dobré víře od státu po svém znovuobnovení v roce 2000, za 16 let jsme investovali nemalé finance z krajských rozpočtů i EU fondů,“ dodal jihomoravský hejtman. Připomněl, že církve dostanou od státu za majetek, který nespadl do režimu restitucí, finanční náhradu 59 miliard korun, která v závislosti na inflaci může dosáhnout až sto miliard.

Analýza soudních sporů

„Považuji za smutné, že se přesto církve domáhají nových nároků nad rámec zákona, který měl křivdy odčinit. Místo toho kvůli církevním žalobám na kraje nové křivdy způsobuje,“ dodal Hašek.

Biskupský sekretář a nový plzeňský biskup Tomáš Holub Právu řekl: „Jsme ochotni se setkat a vysvětlit si některé věci.“ Schůzka bude ale podle něj smysluplná až poté, co kraje udělají analýzu soudních sporů. Ta by měla být hotová do 20. 7., kdy se mají hejtmani sejít s vládou a o dodržování zákona a smlouvách s církvemi jednat.

Jak Právo informovalo zkraje května, za první čtvrtletí 2016 musí soudy řešit už 1613 sporů s církvemi. Narůstají i určovací žaloby na kraje (77) a obce (185), ačkoliv se jich restituční zákon netýká.

Anketa

Měl by stát zdanit finanční náhrady pro církve za nevydaný majetek?
Ano
77,5 %
Ne
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8107 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám