Hlavní obsah

Chová se jako malé dítě, kárá ODS zběha Pospíšila

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost, že by bývalý člen ODS Jiří Pospíšil mohl v eurovolbách kandidovat za TOP 09, vzbudila v táboře ODS emoce. Pospíšil už pro středeční Právo řekl, že kdyby mu TOP 09 takovou nabídku učinila, tak by o ní uvažoval. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu potvrdil, že o Pospíšilovi skutečně uvažuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil s předsedou ODS Petrem Fialou na lednovém kongresu strany.

Článek

Pospíšil tak popudil své bývalé kolegy z ODS, od kterých si v poslanecké lavici odsedl, a v kuloárech se prý tváří, že občanští demokraté neexistují.

„Jiří Pospíšil z ODS odešel a tím to pro mě končí. Vždy kandidoval za ODS, takže to svým voličům musí vysvětlit on sám. Osobně mi přijde děsivé, že odejde ze strany a hned chce kandidovat za jinou stranu,“ řekl ve středu Právu předseda ODS Petr Fiala.

Když jde kolem naší poslanecké lavice, ani se na nás nepodívá, natož aby pozdravil
poslankyně ODS Jana Černochová

Pospíšil sklidil i další odsudky z ODS. „Pan Pospíšil si od nás promptně odsedl, sedí teď s kolegy z TOP 09 a podle toho, co se říká, tak s nimi chce i politicky spolupracovat. Pokud se to stane, tak musím říct, že je pravda, co se o něm povídalo – že pracuje pouze na své vlastní osobě, na své vlastní kariéře,“ řekl Právu Bohuslav Svoboda.

Podle Jany Černochové se Pospíšil chová jako malé dítě. „Když jde kolem naší poslanecké lavice, ani se na nás nepodívá, natož aby pozdravil. Přitom nikdo z nás mu přece nic neudělal,“ řekla Právu.

„Co mi přijde opravdu nenormální, je to, že pokud se ODS a TOP 09 v něčem kdy lišily, tak je to právě evropská politika. My jsme byli proti Lisabonské smlouvě, oni byli pro, my nechceme euro, oni ano. Kdyby za ně kandidoval do Senátu, ještě bych to brala, ale jak se může stát přes noc z eurorealisty eurohujer?“ ptá se poslankyně.

Gazdík: ODS se ho zbavila

V kuloárech se spekulovalo, že by Pospíšil mohl kandidátku TOP 09 do eurovoleb dokonce vést. „Na jedničce nebude. Jestli vůbec na kandidátce bude, o tom se ještě povede diskuse,“ řekl Právu zdroj z TOP 09. Jisté ale je, že TOP 09 by na kandidátce Pospíšila neodmítla. „Je to kvalitní právník,“ vyjádřila se místopředsedkyně strany Helena Langšádlová.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Černochová poslankyně ODS

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová

Jako odborníka Pospíšila vyzdvihl i místopředseda Sněmovny za TOP 09 Petr Gazdík. Podle něj by se Pospíšil nedal označit za přeběhlíka. „Je to přece tak, že ODS se zbavila Pospíšila, ne že Pospíšil odešel z ODS,“ řekl Právu. Připomněl také zkazky o sněmu středočeské ODS, kdy delegáti Pospíšila vyzývali, aby „šel na záchod a tam se zastřelil“.

Reklama

Výběr článků

Načítám