Hlavní obsah

Choďte opět více na kontrolu prsu, apelují české poslankyně

České poslankyně se rozhodly apelovat na ženy, aby chodily na pravidelná vyšetření prsu, kterých v posledních letech ubylo. Učinily tak při příležitosti národního dne proti rakovině, který připadl na středu 11. května.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních dvou letech se významně snížil počet žen, které chodí na preventivní program,“ uvedla poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL), která vystoupila za členky dolní komory.

Současně proto zdůrazňovala, aby ženy vyšetření na mamografu nepodceňovaly. „Řekly jsme si, že je potřeba, abychom se k tomu přihlásily,“ doplnila.

Lékařům ubydou povinné vstupní prohlídky

Domácí

Válek: Nahmatal jsem si bulku

Na tiskovém brífinku vystoupil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který uvedl, že se jako lékař s ženami podceňujícími prevenci bohužel setkává, a podělil se i o osobní zkušenost. „Já jsem si nahmatal bulku a dovedete si představit, co to se mnou udělalo," řekl a doplnil: „Výsledek je, že jsem šel na ultrazvuk a jsem v klidu. Omlouvám se, že se pletu mezi ženy.”

Zdůraznil přitom, že vyšetření je bezplatné. Běžně je od 45 let věku mamograf hrazený všem ženám jednou za dva roky. V případě mladších žen se liší podmínky jednotlivých pojišťoven, výjimku mají i ženy s rizikovými faktory.

„Nádor umíme velmi dobře léčit, pokud ho zachytíme v časném stadiu,“ podotkl Válek.

„Na druhé straně, pokud nádor není zachycen v časném stadiu, ale s metastázemi, ta prognóza je fatální,“ varoval ministr.

„Lhaní a nenávist“. Ministři po urážkách od Okamury odešli ze schůze Sněmovny

Domácí

Současně šéf zdravotnického výboru a gynekolog Bohuslav Svoboda (ODS) také upozornil, že některé nádory jsou vidět právě až na mamografickém screeningu.

„Naše diagnostika umí více, než umí vaše ruce nebo ruce chirurga, protože ani on to nemusí nahmatat,“ dodal občanský demokrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám