Hlavní obsah

Chodník před budovou vlády se uzavře, smůlu budou mít i náklaďáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie chce zavřít chodník před úřadem vlády a zakázat jízdu nákladním vozům v okolí úřadu. Úpravy musí ještě projednat s pražským magistrátem. Ostraha bude i na střeše Strakovy akademie. Oznámil to v pátek policejní prezident Oldřich Martinů.

Chodník před budovou vlády se uzavře, smůlu budou mít i náklaďákyVideo: ČTK

 
Článek

Dopravní opatření na nábřeží Edvarda Beneše by mohla podle Martinů vstoupit v platnost v řádu týdnů. Policie dále zavede před úřadem vlády permanentní ostrahu posílenou o pět policistů. Jak uvedl náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek, doposud byla budova ostře střežena jen v době zasedání vlády.

O vyřešení problému s opakovanými incidenty, při nichž aktivisté hnutí Greenpeace pronikali za pomoci vysokozdvižné plošiny na střechu vlády, požádal v týdnu policii ministr vnitra Martin Pecina. [celá zpráva]

Policii nabídl pomoc i ministr obrany, který byl připraven poskytnout k ochraně sídla vlády vojenské policisty, případně vojáky. [celá zpráva]

Ekologičtí aktivisté v pondělí na střeše akademie protestovali proti způsobu, jakým chce ČEZ se souhlasem úřadů rekonstruovat elektrárnu Prunéřov II. Asi po půl hodině je policisté přiměli, aby slezli. Na prosklenou střechu tiskového centra stihli vyvěsit transparent "Vítejte v ČEZké republice", na vyvěšení vlajky s logem ČEZ už nedostali čas.

Policista bude potrestán

Policista, který v pondělí nezabránil aktivistům ve vniknutí na střechu budovy, bude podle Martinů potrestán snížením platu i přesto, že svým jednáním zabránil eskalaci konfliktu a přímému ohrožení chráněných osob."Vnímám to jako proniknutí přes ostrahu," uvedl Martinů.

Policie podle něj bude požadovat na magistrátu maximální potrestání aktivistů, kteří na střechu vládní budovy pronikli. Ve správním řízení jim hrozí nejvíce pětitisícová pokuta. Policie však v řízení uplatní také nárok na náhradu nákladů spojených s jejím zásahem. Podle Martinů půjde o desítky tisíc korun.

Na střeše budovy vlády byli aktivisté již podruhé.

Do budoucna chce policie usilovat o změnu trestního zákona, která by umožnila vniknutí do strategických objektů posuzovat jako podezření z trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám