Hlavní obsah

Chlapci, které měl týrat jejich otec - fanatik, zůstanou dál v Klokánku

– BRNO
Právo, pko

Bratři Benjamín a Petr Veličtí, které údajně týral jejich otec, se měli v pátek podle rozhodnutí soudu vrátit z Klokánku domů. Zůstávají ale stále v krizovém zařízení, matka chlapců, která si je přišla vyzvednout, totiž neměla v pořádku dokumenty od soudu. Otec dětí je zřejmě náboženský fanatik. Chlapce trápil a dvě dcery, které jsou také v Klokánku prý i zneužíval.

Foto: Markéta Pudilová, Právo

Centrum pro týrané děti Klokánek

Článek

„Na rozhodnutí soudu nebylo razítko, proto jsme matce hochy nepředali. Paní Velická si mohla dojít pro potvrzení na soud, podle mých informací tam ale nešla. Prý se obávala, že by soud nemusela ve městě najít. Kluci tak zůstávají minimálně přes víkend u nás,“ řekla vedoucí Klokánku Ditta Pokorná s tím, že Velická byla postupem Klokánku značně rozladěna.

„Nabízela jsem jí, aby za kluky zašla aspoň na návštěvu, ale ona nepřišla. Petr a Benjamín u toho nebyli, neřekli jsme jim, kdy přesně si pro ně rodiče přijdou. Normálně si hráli na bytě, chystají se jít podívat i na brněnské slavnosti. Kluci berou návrat do rodiny celkem statečně, Petr má svou maminku rád, starší Benjamín to nijak nekomentoval,“ prohlásila Pokorná.

Dívky se nechtějí stěhovat

Zato sestry Kristýna a Abigail nesou velmi těžce rozhodnutí soudu, podle kterého se musí na návrh jejich otce přesunout do jiného krizového zařízení.

„Plakaly, museli jsme volat i lékařku, jsou smutné z toho, že nikdo neposlouchá to, co by ony samy chtěly. Kristýna dokonce napsala dopis prezidentovi Klausovi. Je to chytrá holka, vzpomněla si na Terezku, která mu psala asi před rokem,“ připomněla Pokorná případ, kdy desetiletá Tereza z Prahy napsala Klausovi dopis, když měla být kvůli neshodám svých rodičů umístěna podle rozhodnutí soudu na psychiatrii.

Případ Velických vyplynul na povrch před více jak rokem, kdy sama matka přivedla své děti na odbor sociální péče a žádala jejich umístění do krizového centra. Podle jejich slov je otec doma bil a dívky pohlavně zneužíval. Děti byly strašeny ďáblem, peklem a pavouky, bití prý bylo zdůvodňováno otcem tím, že jeho prostřednictvím je trestá Bůh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám