Hlavní obsah

Chirurg Pomahač by rád dělal rekonstrukce celého těla

Právo, Václav Pergl

Světově proslulý český plastický a rekonstrukční chirurg Bohdan Pomahač, který 16 let žije a pracuje v USA v Bostonu a jako první tam před lety provedl úspěšnou transplantaci celého obličeje, přiletěl na několik dní do ČR. Řekl, že by rád byl, kromě transplantací obličeje či rukou, schopen rekonstruovat i další části těla, například nohy či břišní stěnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Plastický chirurg Bohdan Pomahač na klinice plastické chirurgie.

Článek

„Chtěli bychom rekonstruovat celé lidské tělo, ač by chyběla kterákoliv jeho část. Je to ale nesmírně náročné.“

K transplantacím obličeje ještě dodal, že pacienti si na nový obličej musí zvyknout, což trvá několik měsíců, než dorostou nervy. „Musí získat citlivost v obličeji a ta se vrací postupně,“ uvedl Pomahač.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na téma rekonstrukcí bude hovořit i na sobotním sympóziu. „Bude to o technice transplantací obličeje, operovaných případech i dosažených výsledcích,“ uvedl Pomahač s tím, že se zmíní i o unikátní transplantaci horních končetin, kterou se svým týmem provedl před několika týdny v bostonské nemocnici. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan má po transplantaci obě nové ruceVideo: Reuters

„Úspěšné operace se naštěstí dějí každý týden a na spoustě pacientů. Více unikátní operace však provádíme jen několikrát do roka. Letos jsme transplantovali další dva obličeje a oboustranně horní končetiny u jednoho pacienta,“ uvedl doktor Pomahač. Díky tomu řada lidí dostala druhou šanci na důstojný život, který jim byl v důsledku ztráty nebo silného zohavení obličeje značně znepříjemněn.

Plány do budoucna

Pomahač ve čtvrtek dostane v Praze Cenu Nadačního fondu Neuron za přínos světové vědě.

„Mimořádným způsobem se zasloužil o rozvoj světové vědy. Jeho profesionální práce si nesmírně cením, protože on de facto daruje lidem druhý život a umožňuje jim začít od začátku s úplně jinými hodnotami,“ smekl před ním docent Jan Měšťák, přednosta plastické chirurgie pražské Nemocnice Bulovka a šéf kliniky plastické chirurgie Esthé. Oba chirurgy pojí dlouholeté přátelství.

Pomahač ocenil i českou plastickou chirurgickou školu a je přesvědčen, že i v ČR by mohl být sestaven tým, který by zvládl rekonstrukci obličeje. Měšťák se ale domnívá, že plastická chirurgie v Česku zatím může udělat vše jen ne právě transplantaci obličeje, a to z důvodů horšího všestranného zázemí, včetně ekonomického.

Oporou je rodina

Doktor Pomahač zdůraznil, že by neměl tak skvělé výsledky v práci, kdyby neměl pevné zázemí v rodině. Proto také svůj veškerý volný čas jí věnuje a snaží se, aby rodina byla spolu co nejvíce. Manželka Hana k tomu dodala, že si neumí představit, že by se věnovala kariéře oční lékařky, kterou původním povoláním je. „Pro Bohdana je zázemí domova nesmírně důležité a já se snažím ho vytvořit.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám