Hlavní obsah

Chebsko v noci zasáhl zemětřesný roj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb
Aktualizováno

Na Chebsku se v sobotní ranních hodinách po nějaké době opět roztřásla zem. Místní měřící stanice zaznamenaly na svých seismografech zvýšenou aktivitu. Otřes dosáhl magnituda 3,2. Odborníci očekávají, že přijde v blízké době další, silnější zemětřesení.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR, .

Seismogram z měřící stanice Nový Kostel na Chebsku

Článek

„Jedná se o zemětřesný roj, který se rozjíždí,“ uvedl pro Právo Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. „Zatím nejsilnější otřes měl magnitudo 3,2, ale ještě se to bude upřesňovat,“ pokračoval odborník.

„Lokalizované to bylo v okolí Lubů, tedy Horních Lubů, a to v hloubce asi osmi kilometrů. Jevů, tedy zemětřesení je více, a chová se to přesně jako zemětřesný roj, takže lze očekávat ještě čekat silnější otřesy,“ dodal Horálek.

Máme velice vnímavého kocoura, který hned, jak to začalo, tak vyskočil na konferenční stolek a koukal, co se děje. Měl hodně vykulené oči.

Nejsilnější otřes zaznamenaly seismografy zhruba pět minut před jedenáctou hodinou, ale již ráno se objevily otřesy s magnitudem okolo dvou stupňů. „Lidé mohou kvůli zemětřesení cítit otřesy,“ konstatoval Horálek.

To se stalo například i pozorovateli přírody a meteorologovi Rudolfu Kovaříkovi z Šindelové na Sokolovsku, která je vzdálená od epicentra zhruba šestnáct kilometrů.

Místní slyšeli hukot

„Tady se projevuje zemětřesení především hučením. To máte přitom pocit, jako by pod člověkem přijíždělo auto, a nakonec se to jakoby zatřese, ale zase hukot s duněním posune od člověka pryč,“ popsal Kovařík.

„Člověk pak jde nejdříve k oknu, přesvědčit se, zda skutečně náhodou něco nepřijelo,“ dodal s tím, že má v obývací stěně tři skleničky postavené do trojnožky podložené na hřebících tak, aby se v případě chvění dotýkaly. „Je to neuvěřitelně seismický přístroj, kdy to cinká a upozorňuje na zemětřesení,“ dodal.

Na jihu Čech se třásla zem

Domácí

Obecně citlivější jsou v rozpoznávání otřesů jsou ženy. „Vím od přátel, že jejich manželky při zemětřesení například bolí hlava. Potvrdila mi to i má sestra, která měla pocit, že má cihlu na hlavě,“ popisoval Kovařík. „Jsme v rojích. Ženy jsou prostě schopné vnímat zemětřesení o mnoho více než muži. Dokážou jej pocítit o půl a až celý stupeň magnituda dříve a citlivěji,“ doplnil.

Zemětřesení zaznamenávají i zvířata. „Máme velice vnímavého kocoura, který hned, jak to začalo, tak vyskočil na konferenční stolek a koukal, co se děje. Měl hodně vykulené oči,“ pokračoval pozorovatel přírody. „Také jsem slyšel popisovat, jak lidé viděli vyletět z koruny stromů vrabčáky. To ale nemá s otřesy už nic společného, protože ptáci reagují na vlnění vzduchu, které s otřesem vznikne. Není to tak, že by zemětřesení otřásalo stromem samotným,“ podotkl Kovařík.

Ten chtěl současně vyvrátit některé až dramatické zvěsti ze sociálních sítích například o tom, že by se měla probudit sopka na Komorní Hůrce. „Vůbec není možné v této oblasti čekat sopku a strašit se hloupostmi, že láva poteče směrem na Sokolov – to jsou strašné hlouposti,“ uzavřel Kovařík.

Na Chebsku a Sokolovsku se třásla zem, zemětřesení mělo sílu téměř čtyř stupňů

Domácí

Seismická aktivita na Chebsku je obvyklá a projevuje se v podobě zemětřesných rojů, při kterých se nahromaděná energie z podzemí uvolňuje postupně. Díky tomu nedochází k významným škodám. „Na rozdíl od předchozích rojů, které měly epicentra okolo Nového Kostela, nyní se epicentrum přesunula severněji k Lubům u Chebu. Je možné, že se objeví i silnější otřesy,” řekl Horálek.

Oblast na západu Čech je častým svědkem seismické aktivity. Takzvané zemětřesné roje se na Chebsku vyskytují relativně často. Naposled se tam země významněji zatřásla loni před Vánoci, kdy bylo magnitudo naměřeno na hodnotě 2,7.

I přesto, že je Česká republika ze seismického hlediska poměrně klidnou oblastí, dochází zejména v Karlovarském kraji k otřesům, ať už kvůli zemětřesným rojům nebo tektonickým jevům. V Moravskoslezském kraji zase dochází k zemětřesením v rámci důlní těžařské aktivitě.

Sopka na ostrově Svatý Vincenc hlásí další erupci

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám