Hlavní obsah

Chceme pravdu. Čeští poslanci vyzývají Kongres USA, ať zasáhne proti dezinformacím na webu

Novinky, Renáta Bohuslavová

Facebook, Twitter nebo Google šíří lži a dezinformace a rozdělují společnost, žádáme americké kongresmany, aby s tím začali něco dělat. S takovým poselstvím se v dopise na americký Kongres obrátili zástupci sedmi českých parlamentních stran. Doufají, že američtí zákonodárci budou brát hrozbu vážně a zahájí dialog.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců STAN Jan Farský

Článek

„Společnosti jako Facebook či Twitter nechtějí rozlišovat pravdu a lež a mají jen jednu cestu, po které jdou, cestu zisku. Tím bohužel rozdělují společnost. Už s tím konečně něco dělejte,” řekl na tiskové konferenci šéf poslanců STAN Jan Farský s apelem směrem k americkým kongresmanům.

K výzvě se společně s jeho klubem přidala i ODS, lidovci, TOP 09, Piráti, ale i vládní ČSSD a ANO. Výzvu nepodpořili poslanci SPD a KSČM.

„Nechceme tím nikoho cenzurovat nebo blokovat svobodu slova, ale je potřeba, aby se tyto společnosti začaly chovat zodpovědně,” vyjádřil své obavy poslanec ANO Jaroslav Bžoch.

Část dopisu americkým kongresmanům
V posledních letech musí naše demokracie odolávat novým závažným útokům, které ji podkopávají a které ji vnitřně rozkládají, mezi ně patří masivní šíření lží a dezinformací. S politováním musíme konstatovat, že americké firmy, jako jsou Facebook, Twitter a Google, vytvářejí prostor právě pro masivní šíření dezinformací a navíc nastavením svých algoritmů je samy podporují.

Právě firmy jako Facebook, Google nebo Twitter mají podle českých zákonodárců velký vliv a je třeba s nimi aktivně jednat. Členové Kongresu ve vzájemné diskusi mohou podle českých poslanců zásadně pomoci.

Lidovci: Nechceme ruskou nebo čínskou nesvobodu

„Nemůže se sem přenášet ruský nebo čínský model nesvobody. Pevně věřím, že v USA najdeme partnery,” dodal šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Čeští poslanci mají podporu i v řadě senátorů a chtějí se obrátit i na své evropské kolegy. Dopis chtějí odeslat v příštím týdnu a podpisy pod něj postupně přidávat.

„Přáli bychom si, aby naši američtí kolegové a spojenci brali tuto hrozbu vážněji a vedli dialog a jednání s firmami, které na to mají vliv,” dodala poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová na dotaz, jakou reakci od americké strany čekají.

Anketa

Souhlasíte s výzvou českých poslanců?
Ano
27,7 %
Ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 4003 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám