Hlavní obsah

ČEZ získá od státu půjčku na dostavbu Dukovan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČEZ získá od vlády půjčku na dostavbu nového bloku dukovanské jaderné elektrárny. Po čtvrtečním jednání výboru pro jadernou energetiku to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO)

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že dvě ze tří smluv mezi vládou a ČEZ o stavbě budou podepsány do konce června. Jde o rámcovou a prováděcí smlouvu, dodal.

Babiš uvedl, že smlouvy před schválením představí všem předsedům parlamentních stran. Zdůraznil, že stavba elektrárny je dlouhodobý projekt, který nebude realizovat současná vláda.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš zopakoval, že tendr na výběr dodavatele by měl být vypsán do konce tohoto roku, vítěz by měl být vybrán do konce roku 2022. Dodavatelským modelem nového bloku v Dukovanech bude takzvaná stavba na klíč, řekl Havlíček.

Podle Beneše by se měl na dostavbě Dukovane ze 70 procent podílet stát, zbývajících 30 procent zaplatí ČEZ. Očekávané náklady vyčíslil na šest miliard euro.

Když bude elektřina z nových Dukovan drahá, zaplatí to všichni, plánuje stát

Ekonomika

Ministerstvo průmyslu a obchodu před nedávnem vložilo do připomínkového řízení takzvaný bezemisní zákon, který má zajistit rámec financování stavby.

Návrh počítá s tím, že bude-li výkupní cena elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany vyšší než cena silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí spotřebitelé prostřednictvím síťových tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Záměr kritizovaly ekologické organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám