Hlavní obsah

Čeští pacienti budou moci dostat orgány od cizinců, kteří zemřou v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českým pacientům by mohly být už příští rok nově transplantovány orgány také od cizinců, kteří v Česku zemřeli. Změnu má přinést novela transplantačního zákona, kterou v úterý Sněmovna poslala do závěrečného schvalování. Poslanci o předloze rozhodnou nejdříve příští týden.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nová pravidla mají sjednotit transplantační zákon s právem EU, které v ostatních zemích unie umožňuje darování orgánů cizincům včetně Čechů.

Novela stanoví, že když je cizinec držitelem dárcovské karty, znamená to, že s darováním orgánů souhlasí. Pokud cizinec není držitelem této karty, lékaři budou muset zjistit například přes Koordinační středisko transplantací, zda dříve vyslovil nesouhlas s posmrtným odběrem svých orgánů. Nutné bude také navázat kontakt s pozůstalými. Novela zakazuje transplantaci po uplynutí 72 hodin, po něž se nepodařilo ověřit předpokládaný souhlas.

Novelou se dál nepřipouští darování orgánů za odměnu. Žijícím dárcům by ale mělo být kompenzováno nepohodlí a omezení kvůli darování a pokryty výdaje a ztráty příjmu.

Novela uvádí i náklady, které by se zavedením kompenzací a pohřebného měl stát. Při pohřebném 5000 korun by stát ročně vydal za v průměru 250 zemřelých 1,25 milionu korun. Na náhradu výdajů a ušlého zisku v souvislosti s darováním orgánů při průměrném počtu 40 žijících dárců, průměrném měsíčním příjmu 25 000 korun a pracovní neschopnosti v průměru šest týdnů by státní rozpočet ročně vydal 620.000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám