Hlavní obsah

Češi nakažení neštovicemi byli i na Kanárech

Pražská hygienická stanice v pátek upřesnila, kde se pětice Čechů zřejmě mohla nakazit opičími neštovicemi. Všichni nakažení byli nedávno v zahraničí, ale v různých destinacích. Dvě nakažené osoby byly na dovolené na Kanárských ostrovech, jedna potvrdila i účast na hudebním festivalu. O který mělo jít, hygienici neupřesnili.

Foto: Profimedia.cz

Virus opičích neštovic. Ilustrační foto

Článek

„U dalších dvou pozitivních případů byla zjištěna nedávná návštěva hudebního festivalu v belgických Antverpách. Jeden z pozitivních pobýval v Portugalsku,“ uvedli hygienici.

Už ve čtvrtek Státní zdravotní ústav (SZÚ) potvrdil nákazu u pěti lidí, všichni žijí v Praze. První případ nakaženého muže, který se účastnil festivalu v Belgii, se prokázal v úterý.

Další potvrzené případy opičích neštovic v Česku

Domácí

Někteří infikovaní mají podle hygieniků další přidružené nemoci. Podle Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) a FN Bulovka, kde jsou někteří preventivně sledováni a v izolaci, mají všichni mírný průběh nemoci.

„Ohledně příznaků nastala ve všech pozitivních případech vysoká teplota, občas spojená se zimnicí a únavou,“ upřesnili hygienici. Část nakažených popisovala také bolest svalů a hlavy, někteří měli respirační nebo střevní potíže. Společná je pro všechny vyrážka v podobě pupínků „na určitých částech těla“.

Rizikové kontakty pozitivních osob hygienici dohledali a patřičně instruovali. Jen v souvislosti s prvním nakaženým mužem mělo jít o desítky osob.

Mutace a superpřenašeč na festivalu. Vědci přišli s teoriemi, proč se teď opičí neštovice šíří

Evropa

Dotyční musí po 21 dnů zůstat v karanténě pro případ, že by se infekční nemoc projevila. Naštěstí začíná být člověk podle infektologa Milana Trojánka nakažlivý zřejmě až ve chvíli, kdy se mu objeví puchýřky na sliznici a kůži.

V riziku je podle SZÚ především komunita homosexuálů a těch, kteří častěji střídají partnery. Právě mezi nimi se nemoc potvrdila nejčastěji napříč Evropou. Po dvou až čtyřech týdnech zpravidla nemoc odezní, po celou dobu ale musí být nakažení přísně izolovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám