Hlavní obsah

Český rozhlas dá slovo všem kandidujícím stranám

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jinou cestou než Česká televize se při předvolebním vysílání vydá Český rozhlas (ČRo). Místo krajských debat, jako má ČT, chystá rozhlas deset Speciálů Martina Veselovského zaměřených na konkrétní témata, např. korupce, bezpečnost, církevní restituce či zdravotní a sociální politika. Vysílat se budou z pražského studia bez přítomnosti veřejnosti.

Foto: Český rozhlas

Logo Českého rozhlasu.

Článek

Debatující kandidáty nebude ČRo vybírat ze speciálně zadaných předvolebních výzkumů, ale chce vycházet z průzkumů zveřejněných v období od vyhlášení voleb a publikovaných prostřednictvím České tiskové kanceláře (ČTK).

Vytýčila si omezení, např. že zadavatelem výzkumu nesmí být politická strana, nebo že výzkumná agentura musí mít čtyřleté zkušenosti z výzkumu volebních preferencí. To by např. nesplňovala agentura AISA, která nyní pracuje na předvolebních výzkumech pro ČT.

Účastníci se rozlosují

Hranici pro vstup do debaty kandidujících subjektů si určila 3,5 procenta místo obvyklých pět procent, to znamená, že se do ní může dostat skoro každý kandidující subjekt.

Účastníky debat zvolí losem. „V pátek 20. září rozlosujeme všechny kandidující strany do skupinek po třech nebo čtyřech účastnících, aby se každá dostala do Veselovského speciálů,“ informoval v pátek novináře ředitel zpravodajství ČRo Tomáš Pancíř. Dodal, že debata dvaceti lidí najednou by nebyla účinná.

Dvě velké debaty s celostátními lídry, rovněž s Veselovským jako moderátorem, chystá ČRo na 4. října a také překvapivě na první den voleb 25. října. Začne ve 12.30 hodin a skončí minutu před otevřením volebních místností ve 13.59 hodin. Zákon tím neporušuje.

ČRo slibuje kandidujícím stovku hodin předvolebních pořadů, ve kterých se může volební subjekt dostat do éteru až třicetkrát v různých pořadech na Radiožurnálu, ČRo Plusu nebo regionálních stanicích. Chystají se medailonky kandidátů, pořad Den s lídrem, srovnání předvolebních slibů, Volební vysvětlovna či regionální rozhovory a vizitky, ve kterých budou krajští lídři odpovídat na jednotné otázky ve stanoveném časovém limitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám