Hlavní obsah

Český lékař bojující o legalizaci eutanazie pomohl zemřít více lidem

Právo, Josef Koukal

Nedávno zemřelý zastánce eutanazie, varnsdorfský ortoped Petr Košek, před třemi lety usiloval o změnu zákona. Napsal ministerstvu spravedlnosti dopis, ve kterém navrhoval legalizaci eutanazie. Zároveň v něm podle informací Práva uvedl, že pomohl ukončit život více lidem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Košek, který se dožil 85 let, poslal dopis na ministerstvo v roce 2007, tedy v době, kdy resort zpracovával připomínky veřejnosti k rodícímu se trestnímu zákoníku.

Lékař, který v 60. letech zakládal ortopedické oddělení nemocnice ve Varnsdorfu a severočeští pacienti na něj dodnes s vděčností vzpomínají, téma dokresloval případy z vlastní praxe.

Kromě přiznání, že v roce 1973 asistoval u smrti své matky, v dopise uvedl: „Netajím se tím, že jsem, byť ve zcela ojedinělých a výjimečných případech, k této metodě sáhl, jakkoli to bylo spojeno s nemalým rizikem.“

Podle informací Práva byl tehdy Koškův podnět postoupen legislativnímu odboru ministerstva spravedlnosti. Návrh nového zákoníku byl posléze schválen a od ledna letošního roku vstoupil v platnost, o eutanazii se v něm nehovoří.

Až dosud se přitom vědělo jen to, že Košek zkrátil utrpení své nevyléčitelně nemocné 80leté matce, která ho o to sama požádala. Přiznal se k tomu v televizní reportáži odvysílané letos v únoru, tedy jen pár dní po jeho smrti.

Ta otázka byla vyřešena od začátku. Šlo o vládní návrh, přičemž součástí koalice byla i KDU-ČSL, pro niž byla možnost legalizace eutanazie naprosto nepřijatelná,“ řekl Právu tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Sám si prý nevybavuje, že by se podnětem doktora Koška zabýval. „Speciálně k eutanazii chodilo připomínek velice mnoho, pro i proti,“ dodal Pospíšil.

Čin už byl promlčen

Kromě legislativního odboru však Koškův dopis putoval ještě na jednu adresu, totiž ústeckého krajského státního zastupitelství. Podle platného zákona si lékař svým přiznáním vysloužil podezření z trestného činu vraždy a případem se začali zabývat ústečtí kriminalisté.

Vedoucí liberecké pobočky ústeckého státního zastupitelství Martin Tvrdík v úterý nechtěl tehdejší vyšetřování komentovat. „Takzvaný náhubkový zákon nám klade ty největší překážky, abychom informace poskytovali. Kdo by zákaz porušil, tomu hrozí postih ze strany zaměstnavatele,“ odmítl dotazy Práva.

Podle zjištění Práva byl případ odložen už v lednu 2008. Koškova matka zemřela v říjnu 1973, přičemž promlčecí doba trestného činu vraždy je 20 let. I kdyby policie lékaři čin prokázala, byl by promlčen již v roce 1993.

K ostatním eutanaziím odmítl Košek v roce 2007 vypovídat, a policie tak dodnes nezná ani jména potenciálních „obětí“, jejichž zdravotní dokumentace byla navíc již skartována.

Reklama

Výběr článků

Načítám