Hlavní obsah

Český diplomat hájil upalování na Ukrajině, Zaorálek zuří

Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí ostře zkritizoval vládního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušku za jeho výrok o upalování a zabíjení na Ukrajině jako způsobech, jak řešit ruskou intervenci. Podle Zaorálka je nepřípustné, aby se zaměstnanec ministerstva zahraničí tak cynicky vyjadřoval. Šéf diplomacie to uvedl v tiskovém prohlášení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

V interview pro server Neovlivní.cz, zveřejněném v pátek, Bartuška odpovídal na dotaz, zda je Pobaltí připraveno na možný zásah neoznačených ruských vojáků podobný jejich intervenci na Krymu a východě Ukrajiny.

„Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé,” řekl v rozhovoru Bartuška.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška

Zaorálek s jeho vyjádřením nesouhlasí. „Václav Bartuška použil výkladu, který je věcně nesprávný a morálně neobhajitelný. Je naprosto nepřípustné, aby zaměstnanec ministerstva zahraničních věcí mluvil o upalování a zabíjení lidí jako o prostých metodách řešení konfliktů. Panu Bartuškovi jsem jeho výrazy ostře vytkl a vyjádřil jsem zásadní odpor k podobně cynickým prohlášením,” uvedl v reakci ministr zahraničí.

Při požáru v Domě odborových svazů v ukrajinské Oděse vloni 2. května zemřelo při střetech zastánců jednotné Ukrajiny se separatisty 32 lidí. Nejprve se hovořilo o tom, že oběti – separatisté, kteří se v budově schovávali před svými odpůrci – se většinou otrávily oxidem uhelnatým, vyšetřování ukázalo, že je zabil chloroform. Celkem při střetech v Oděse zahynulo 48 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám