Hlavní obsah

Český a čínský prezident zasadili v Lánech jinan dvoulaločný

Praha
Aktualizováno

V pondělí krátce před 13:45 přistálo v Praze na Letišti Václava Havla letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Prezident s početnou delegací bude v Česku tři dny, setká se s nejvyššími ústavními činiteli. Čeká se podpis řady smluv včetně navázání strategické spolupráce. Jde o vůbec první návštěvu prezidenta komunistické Číny v Česku, která vyvolává i protesty.

Čínský a český prezident zasadili stromVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

21:47 - ON-LINE reportáž z prvního dne návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga končíme. Děkujeme za pozornost.

18:35 - Několik nevládních organizací otevře v úterý v Praze Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně. Jeho posláním je poskytnout veřejnosti informace o stavu lidských práv a občanské společnosti v Číně

18:03 - Čínský a český prezident zasedli k večeři, na které by se měl podávat bažant z místní bažantnice.

17:40 - Oba státníci se vydali na prohlídku nově zrekonstruovaného palmového skleníku v parku zámku.

17:30 - Miloš Zeman a Si Ťin-pching společně zasadili strom v parku lánského zámku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezidenti Miloš Zeman a Si Ťin-pching zasadili v zámeckém parku pamětní strom.

17:15 - Si Ťin-pching se tak stal prvním prezidentem, se kterým se Zeman sešel přímo v Lánech.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se na zámku v Lánech setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

17:08 - Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Lán na setkání s českým protějškem Zemanem. Zasadí spolu strom a povečeří. V úterý se opět sejdou na Hradě.

16:33 - Kolona aut s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem je na cestě do Lán, kde se má setkat  s Milošem Zemanem.

16:04 - Čína se jako exportní teritorium mimo Evropskou unii dlouhodobě drží v první pětce zemí zájmu českých vývozců a v současnosti je na druhém místě za Ruskem. Za Čínou jsou Brazílie, Indie a Vietnam. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR, provedeném v loňském roce mezi 400 firmami

15:34 - Na příjezd čínského prezidenta čekají v Lánech desítky Číňanů. Do Lán ale dorazilo i několik odpůrců čínského režimu s tibetskými vlajkami.

14:56 - V době průjezdu kolony čínské prezidentské delegace na konci Hlávkova mostu procházel muž s tibetskou vlajkou. Policie ho na místě zadržela.

14:44 - Čínská delegace dorazila do pražského hotelu Hilton. Na blízkém mostě prezidentskou kolonu vítalo asi 150 lidí, převážně Číňanů s vlajkami, bubny a mávátky.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínského prezidenta u hotelu Hilton vítalo asi 150 ČíňanůVideo: Novinky

14:30 - Policisté zadrželi celkem 12 osob, které na Evropské třídě vyměnily čínské vlajky za vlajky Tibetu. Zadržení odmítali uposlechnout policejní výzvy a někteří z nich se ke sloupům připoutali. Jsou podezřelí ze spáchání přestupku.

14:12 - U zastávky tramvaje Červený vrch se strhla potyčka mezi Číňany připravenými přivítat prezidenta, aktivisty a kolemjdoucími koledníky. Jeden z aktivistů měl na zádech tibetskou vlajku, kterou se z něj Číňané snažili sundat. U konfliktu zasahovala policie, stejně jako u následné potyčky, kdy mladí koledníci Číňanům začali nadávat a vyzývat je k návratu domů.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivisté nahradili na několik minut čínské vlajky tibetskýmiVideo: TV Prima

14:10 - Policie dostává ze sloupů veřejného osvětlení na Evropské třídě aktivisty, sdělil mluvčí městské části Praha 6 Martin Churavý. Aktivisté se snažili vyměnit čínské vlajky za tibetské, ve dvou případech se jim to podařilo. Policie je po několika minutách opět nahradila čínskými.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Aktivisté vyměnili na Evropské třídě čínské vlajky za tibetské

14:08 - Kolona vozů s čínským prezidentem odjíždí z pražského letiště Václava Havla do hotelu Hilton, kde bude ubytovaný. Později odpoledne čínskou hlavu státu čeká jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský prezident přiletěl do PrahyVideo: Prima FTV

14:05 - Prezidenta Si Ťin-pchinga přivítal na letišti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Přílet čínského prezidenta Si Ťin-Pching na pražské letiště Václava Havla.

13:54 - Příjezd Si Ťin-pchinga už dopoledne očekávaly před pražským hotelem Hilton desítky Číňanů s vlajkami, bubínky a mávátky. Budovu ze všech stran hlídají i policisté. Oficiálně však nebylo místo ubytování čínské hlavy státu potvrzeno.

Foto: Petr Horník, Právo

Na přílet svého prezidenta čekají Číňané před pražským letištěm

13:52 - U stanice metra Veleslavín na Evropské třídě se shromáždilo zhruba 10 lidí s vlajkami a transparenty „Free Tibet”.

13:50 - Policie hlásí z Evropské třídy potyčky s protestujícími, kteří vylezli na stožáry a čínské vlajky nahradili tibetskými.

Foto: Právo

Letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přistálo ve 13:40 na Letišti Václava Havla v Praze.

13:42 - Letadlo s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem přistálo na letišti v Praze. Letiště hlídá vojenská policie, desítky příslušníků městské a státní policie a ochranka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám