Hlavní obsah

Česku se za loňský rok nepodaří dočerpat z eurofondů až deset miliard korun

• Aktualizováno

České republice se podle v pátek zveřejněného odhadu ministerstva pro místní rozvoj nepodaří dočerpat z fondů Evropské unie pro rok 2015 částku mezi osmi až deseti miliardami korun. Dříve ministerstvo hovořilo o částce kolem 36 miliard korun. Upravený odhad představila ministryně Karla Šlechtová, která věří v ještě lepší výsledek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Článek

Částku se podařilo výrazně snížit, neboť původní odhady zmiňovaly rozmezí 41 až 85 miliard korun. Loni v srpnu Šlechtová hovořila o pesimistickém odhadu mezi 36 až 50 miliardami korun.

O částce 35 miliard, které by nemusely být dočerpány, mluvil v rozhovoru na počátku týdne i prezident Miloš Zeman. „Představte si, co všechno by se za ně dalo postavit. Když někdo vlastní laxností nechá propadnout 35 miliard, tak je to špatně,“ uvedl prezident, proti jehož kritice se ohradil jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ministr financí Andrej Babiš (ANO). [celá zpráva]

Šlechtová: Věřím v částku pod osm miliard

„Pan prezident je v názorech na čerpání evropských dotací velmi konzistentní. Když říká, že každá nedočerpaná miliarda znamená ušlý zisk, tak s ním nelze než souhlasit. A předpokládám, že ta částka 36 miliard korun, ze které vycházel, je právě náš odhad, který jsme sdělovali v polovině loňského roku,” uvedla Šlechtová.

„Ovšem v tuto chvíli musím říci, že z dostupných informací, které jako národní orgán pro koordinaci máme, tak předpokládáme, že výše nedočerpání za loňský rok bude pod deset miliard korun. A můj osobní tip je, že se dostaneme pod osm miliard,” věří ministryně. Jasno by mělo být v úvodu července.

Související téma:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

ČR mohla za uplynulé programovací období 2007–2013 čerpat až 700 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám