Hlavní obsah

Česku se loni nedařilo snížit počet obětí nehod, ztráty jdou do desítek miliard

České republice se loni nepodařilo naplnit cíl snížení počtu smrtelných dopravních nehod. Zemřelo při nich 629 lidí, což je o 46 více než v roce 2013. Vedle zmařených životů přišla kvůli těmto dopravním nehodám ekonomika o více než 54 miliard korun. Plyne to ze zprávy o Národní strategii bezpečnosti silničního provozu do roku 2020, kterou v pondělí projedná vláda.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Cílem strategie je dosáhnout v porovnání s rokem 2009 snížení počtu usmrcených na úroveň průměru států EU, tedy asi o 60 procent, a počtu těžce zraněných o 40 procent.

Počet těžce zraněných loni klesl o 20 osob na 2762 osob. Tím byl sice splněn strategický cíl stanovený pro rok 2014, ale došlo k výraznému zpomalení oproti předchozím letům, kdy průměrný roční pokles činil 188 osob.

Loni se snížil počet závažných následků u nehod chodců. K částečnému zlepšení došlo u závažných nehod cyklistů, nehod způsobených mladými řidiči motorových vozidel, nehod s účastí osob starších 65 let a nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí.

Negativní je stav závažných následků nehod motocyklistů, nehod způsobených pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek a nehod způsobených agresivním způsobem jízdy, zejména nedáním přednosti.

Kromě humánní stránky zmařených životů a lidského utrpení má nehodovost na pozemních komunikacích i obrovské ekonomické dopady. Podle předběžných výpočtů došlo v roce 2014 v důsledku dopravních nehod na pozemních komunikacích k celospolečenským ztrátám v celkové výši přes 54 miliard korun, což je o 1,5 miliardy více, než před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám