Hlavní obsah

Českou republikou prošly bouřky, provázel je velký vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsáhlý pás bouřek prošel v noci na středu přes ČR. Postupoval od jihozápadu k severovýchodu. Život lidem komplikovaly především popadané stromy, zastavily dokonce provoz na silnici R10 na 14. kilometru ve směru na Prahu. Na několika tratích nejezdí vlaky.

Českou republikou prošly bouřkyVideo: Ondřej Kořínek, Novinky

 
Článek

Hasiči od úterního večera do středečního rána zaevidovali ve středních Čechách, kde byla bouřka ze všech krajů nejintenzivnější, 160 výjezdů, při nichž likvidovali následky večerní bouřky. Nejčastěji zasahovali na Rakovnicku, Berounsku, Příbramsku a Kladensku. Silný vítr porážel stromy, prudký déšť zaplavoval sklepy a garáže. Bez proudu je v kraji opět asi 5000 domácností. V celé ČR je pak bez proudu asi 10 000 domácností.

Na Rakovnicku popadaly desítky stromů, hasiči zasahovali například v areálu nemocnice, kde zůstaly uvězněny sanitky. Stromy padaly na zaparkovaná auta, ploty, opíraly se o rodinné domy, blokovaly autobusovou a železniční dopravu. Vlaky nejezdily po bouřce například mezi Vraným nad Vltavou a Skochovicemi u Prahy.

Také v Lužné u Rakovníka hasiči odstraňovali z železniční trati stromy. Na místo se museli dostat vlakem. Vodu ze zatopených sklepů hasiči čerpali na několika místech na Berounsku a Kladensku. S policií sledovali situaci v Sedlčanské kotlině na Příbramsku, kde se po příjezdové cestě valilo 30 centimetrů vody. V likvidaci následků úterní bouřky budou hasiči pokračovat ještě ve středu.

Rychlostní silnice nebyla průjezdná zhruba od 22:45 do 23:30 na úseku mezi Starou Boleslaví a Brandýsem nad Labem.

Bouřky přišly už odpoledne do Karlovarského kraje, místy tam dokonce padaly kroupy. Poté postoupily dál do Čech a nad Vysočinu. Ušetřeny zůstaly jen moravské kraje.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bouřka v Praze v noci na středu

Ve Lhotě nad Radčem na Rokycansku museli hasiči evakuovat děti z tábora, převezli je do areálu hasičů ve Zbirohu. „Tábor je na kraji lesa, byla tam kalamita, hrozilo, že stromy do tábora popadají," uvedl velicí důstojník hasičů.

Noční přechod oblačnosti Video: www.chmi.cz

Dvakrát také strom výrazněji poškodil  budovu, v obci Líté na severním Plzeňsku lípa dopadla na rodinný domek, v Hromnicích se vyvrátila mohutná lípa na místní kostel, poničila střechu.

Bouřka zastavila vlaky

Podle Českých drah spadlé stromy nebo sesuvy půdy zastavily provoz v západních Čechách mezi zastávkami Plzeň-Valcha a Dobřany, Plzeň-Jižní předměstí a Nýřany a také v úseku Perštejn–Vojkovice nad Ohří. Mezi Merklínem a Dalovicemi na Karlovarsku najel do stromu osobní vlak. Ve středních Čechách vlaky po bouřce nejezdily mezi Vraným nad Vltavou a Skochovicemi.

Foto: pro Novinky Petr Matula

Bouřkové mraky u Panenského Týnce na Lounsku

Provoz je omezen i mezi Českými Budějovicemi a Plzní. V Praze bouřka zastavila provoz vlaků ze Smíchovského nádraží do Řeporyjí a také do Stodůlek.

Strom spadlý na tramvajovou trolej pak uzavřel úsek mezi Smíchovským nádražím a Andělem. Pražský dopravní podnik tramvaje odkláněl, mezi Smíchovským nádražím a Sídlištěm Barrandov jezdily kyvadlově.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

U obce Svor na Českolipsku najel do spadlého stromu osobní automobil, stromy spadly třeba také na silnici Řevnice–Mníšek pod Brdy vedoucí přes brdský hřeben a poblíž Mníšku také na rychlostní R4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám